lördag 1 oktober 2011

Trött på trams-TV och farlig, politisk förflackning

Vad har hänt med programmen i Svt? Håller de på att göra någon sorts fördumningsdrive på svenska folket?Man kanske ska se till att människor fullständigt svävar i okunskap och bara ägnar sin tid åt all möjlig konstig underhållning? Är det inte "Gäster med gester", så är det någon sorts annan fånig lek. Nu ska man börja med magi, och jag vet inte hur ofta vi får se kockar laga mat, tv-folket fnissa och flamsa och äta, eller också är det mord i olika former och filmer om vampyrer. Utbytet är pinsamt! 
Är det den här sortens undermåliga program vi tv-licensbetalande människor vill ha?
Pinsam var också den intervju jag hörde i P3 i bilen igår med  Camilla Läckberg, som stoltserade med modeord och slang i intervjun med en likasinnad reporter. "Grymt bra!" ?Är det den här sortens författare vi ska hårdlansera i Sverige? Jippofolk, partyfolk, folk som går på modetrender? Är det inte snart slut på den osmakliga vurmen för deckare? Finns det inte andra livsskildringar än att skriva om hur folk tar död på varandra? Det är en äcklig trend! Djävulens förhärligande! Och garanterat fördummande. Ett korkat folk leds lätt i slipade politikers ledband!
Förflackningen av den svenska kulturen är inget annat än klart politisk!

9 kommentarer:

vally sa...

Bra rutet!

P-A Jonsson sa...

Deckargenren hade sin storhetstid med de engelska författarna under perioden från första världskriget fram till mitten av 1900-talet.
Så det kan vara bra att se saker lite i perspektiv innan man ondgör sig över samtidens förfall.

nya tant lila sa...

Men detta betyder väl inte att nutida svenska deckare blir mer läsvärda!? Jag undrar hela tiden varför människor finner nöje i och frossar i ondskan.

P-A Jonsson sa...

nya tant lila,

Du skrev: "Är det inte snart slut på den osmakliga vurmen för deckare? Finns det inte andra livsskildringar än att skriva om hur folk tar död på varandra? Det är en äcklig trend!"

Då ville jag bara ge lite perspektiv till det. Den "trend" som du talar om är ingen modern trend.

Ska vi prata om "fördummande" underhållning så är det ingen TV-produkt. Den har funnits i tusentals år i olika former. Antikens gladiatorkamper, djurhetsningar, gycklare etc. Det vi ser på TV är bara moderna varianter på det som alltid funnits. Det nya är att det får större spridning.

nya tant lila sa...

Nej, jag håller inte med dig här. Eftersom jag har litteraturhistoria som ett av huvudämnena i en av mina akademiska examina är jag fortfarande ganska väl bevandrad i den gamla litteraturen.
Visst dryper exempelvis grekiska dramer av mord. Men morden har en orsak, de är en följd av passioner och hat.
Hur är det i moderna deckare där folk liksom bara blir mördade, varför förstår man sällan?
Detta är inte litteratur, detta är flack underhållning. Underhållningsvåld. Okristet. Djävulens verk!
Men det är ju intressant när präster är så förtjusta i den sortens böcker, det har jag läst i flera intervjuer!

P-A Jonsson sa...

Jag läste en uppsats (eller avhandling?) om svensk deckarlitteratur för ett halvår sedan. Det handlade om bl a om motiv där författaren (akademiker) lyfte fram att populariteten i hög grad beror på att dagens deckare följer de klassiska motivbilderna - hämnd, avund etc.
Just motivbilden är väldigt stark i det mesta av modern (svensk) deckarlitteratur.

nya tant lila sa...

Det är möjligt att jag har fel i detta. Jag är, som sagt egentligen ingen läsare av den här sortens böcker. Min erfarenhet kommer från filmatiserade böcker och någon enstaka gräslig ljudbok, som jag behöll när jag hade missat att avbeställa den och med avsmak lyssnade på.

P-A Jonsson sa...

OK, det kan ju vara svårt att recensera böcker man aldrig läst. Risken är att åsikten om böckerna blir lite konstig då.

Jag tycker att en del filmatiseringar förlorar mycket av det mer kopmplexa i motiv och tankar som ofta finns i böckerna.


Och just när det gäller Läckberg så är hennes böcker otroligt starkt uppbyggda kring just motivet - och väldigt lite kring själva dödandet som sådant. (Att jag sedan tycker att hennes språk i böckerna är väl torftigt är en annan sak.)

nya tant lila sa...

Ja, att hennes språk är torftigt kan jag mycket väl förstå efter den intervju jag hörde med henne i P3 häromdagen.