torsdag 13 oktober 2011

Det handlar om moral - inte om juridik!

Det som framgick hos de flesta debattörerna i programmet Debatt angående socialdemokraternas ledare var vad jag har hävdat hela tiden.
Denna fråga handlar inte om juridisk skuld utan om moral.
Vi kan diskutera moralfrågor hur mycket som helst, men slutligen handlar det ju om var vi själva står, och hur vi ser på en lite diffus moral. "Alla andra gör det", eller "Det är ju egentligen inte  olagligt" håller inte i alla lägen.
-Ställ bilen där, för där står ju alla andra! kunde min gamla icke-körkunniga mamma säga till mig när vi for förbi en lång rad bilar, som stod på förbjuden parkering i Malmö.
Och så gjorde jag i somras på torget i Karlskrona, när jag inför en guidning blev så glad när en bil körde ut från raden av parkerade bilar, och det blev en plats ledig.
Jag betalade snällt den ganska höga parkeringsavgiften för max två timmar, men var lite orolig att denna tid skulle överskridas med 5-10 minuter och var säker på att detta var orsaken till parkeringsboten, som jag såg på vindrutan när jag närmade mig bilen.
Men det var inte orsaken. Alla andra stod också fel, det fanns en markering var gränsen för parkering tillåten gick lite längre upp på raden! (Det kostade mig 300 kronor, ungefär förtjänsten på guidningen!)

Det är inte olagligt att knulla arbetskamrater på fortbildningskonferenser, ändå kan detta leda till skilsmässor. ( Jag har inte gjort det, men hört väninnor berätta, och jag har elva år som ledare av kurser och konferenser i mitt bagage). Skulle det hjälpa att säga att andra också gjorde det?

Många, många saker är inte direkt fel, men heller inte rätt, inte olagliga, men förödande för moralen om man ska fungera som ett föredöme! Det är detta saken handlar om.

Inga kommentarer: