söndag 9 oktober 2011

Otroligt, skulle riksdagen betala sambons hyra!?

Är det verkligen sant? Kan man vara så fräck? Kan man flytta in i en kvinnas lägenhet, och sedan låta riksdagen betala hela hennes hyra? Är det inte ett misstag när man återger Juholt historien?

I så fall tycker jag att det inte bara är Håkan Juholt som ska granskas, utan i högsta grad hans sambo! Vad är det för en människa!?

Och jag tycker också att Håkan Juholt skulle ha betalat tillbaka hela hyran. Sambon hade ju tydligen lägenheten redan. Det är väl ingen övernattningslägenhet för honom! Vad är det för kriterier på en sådan?

20 kommentarer:

P-A Jonsson sa...

Ibland kan det vara bra att skaffa sig lite mer information innan man brister ut i indignerade blogginlägg.

Hans sambo har inget med detta att göra. Det är Håkan Juholt som sökt och fått ersättning för dubbel bosättning pga sitt riksdagsuppdrag.
Riksdagens regler säger att varje riksdagsledamot som är fast bosatt på annan ort har rätt att få sina kostnader för dubbelt boende täckta.
Om Håkan Juholt bor hos sin "sambo" (som egentligen är en särbo) så ska man väl utgå från att han betalar hälften av hyran/boendekostnaderna. Och då har han enligt riksdagens regler rätt till att få den delen täckt. Han betalar ju fortfarande själv för sitt boende på hemorten.

nya tant lila sa...

Jag vet mycket väl vad som gäller och har också läst (indignerade) s-bloggare som tycker att det är för bedrövligt att han flyttar in hos sin sambo (särbo), och därefter låter riksdagen betala den hyra som hon hade innan han flyttade in.
Så framställs det.
Bra affär för henne, måste man ju säga!
Jag tror nog att man kan fråga sig var han egentligen bor.
Och varför ska de behöva få hyran när han tjänar 144 000 kronor i månaden. Räcker inte riksdagsledamöternas feta löner till dubbla hyror?

P-A Jonsson sa...

Visst, vi kan ha specialregler och göra stora utredningar av var folk bor och med vem. Visst...

Frågan om att täcka boendekostnader för riksdagsledamöter är liksom en annan fråga. Den ska vi nog inte kasta skit enbart på Håkan Juholt för.

En riksdagsledamot tjänar 56 000 kr i månaden. Det är en hel del pengar, men ställ det i relation till att ytterst sällan vara hemma och att vara i tjänst LÅNGT mer än 40 timmar i veckan.

nya tant lila sa...

Jodå, men de har också andra tillägg, inte bara lönen!
Håkan Juholt tjänar, enligt uppgift. 144 000 kronor i månaden.
Vem står för kontraktet? Nej, här är en hund begraven! Mycket fult gjort, tycker jag. Och jag tror att Håkan Juholt kommer att falla på detta, det finns det nog krafter inom S som ser till. Där finns uppenbart läckor.

P-A Jonsson sa...

Han tjänar utöver sin riksdagslön en summa för sitt arbete som partiordförande.

Jag tycker att det är lågt, småsint, och gnälligt med den konsekventa misstro mot andra som du uppvisar. Är det verkligen så svårt att tänka sig att det finns människor som faktiskt är ärliga och som gör misstag?

nya tant lila sa...

Jag har verkligen ingen konsekvent misstro, men detta är väl så uppenbart att sko sig- eller sko sambon- så det är pinsamt!
Sådant folk ska inte sitta på höga poster inom politiken.
Och jag tror faktiskt att han åker ut.

P-A Jonsson sa...

Så du tror inte att en person i det här sammanhanget kan begå ett misstag?
Du fäller hellre än friar?

Har du verkligen en så negativ syn på människor? Nästan så att det säger mer om dig än om andra...

nya tant lila sa...

Jag är fruktansvärt trött på den vårdslöshet som breder ut sig idag. Och folk som skiter i att betala sina räkningar, som fuskar med bidrag, som ljuger trots att det finns svart på vitt på sanningen, som duperar och charmar. Är hela samtiden full av psykopater, eller är det någon allmän trend att det inte är så noga att vara ärlig längre.

nya tant lila sa...

Jag har faktiskt sett liknande händelser inom arbetarrörelsen förr, och jag tror på en artikel jag läste,där artikelförfattaren menade att det sådant här var vanligt förekommande bland små pojkar från enkla förhållanden som hade klättrat upp på höga positioner. Fast jag har kanske inte uppfattat det som att Håkan Juholts förhållanden var så enkla.
Titta nu på Italien! Vi är faktiskt på väg mot en liknande kultur. Jag känner igen mig från 1960-talet där.
Där kunde det bli stor skandal för att missförhållanden avslöjades. Inte för att de var missförhållanden, utan för att de AVSLÖJADES!

P-A Jonsson sa...

Så för att du har sett "liknande händelser inom arbetarrörelsen" så väljer du att hellre fälla än fria?
Det är en cynism och misstro på människor som kanske är farligare i sig än vad enstaka inslag av fusk kan vara.

Om "folk" slarvar med räkningar etc - vad har det med Håkan Juholt att göra?
Och vad finns det för "svart på vitt" att han medvetet skulle ha fuskat?

Tror du att du är den enda ärliga människan i världen?

nya tant lila sa...

Nej, jag tror inte att jag är den enda ärliga människan i världen, jag är kanske inte ens alltid ärlig,även om det är min strävan, men jag tror att vår tolerans för skit börjar breda ut sig på ett olyckligt sätt.
Vi får väl se vad som händer med Håkan Juholt!
Det finns olika sorters kulturer på olika ställen. I stort sett uppfattade jag att sossar var rejält och ärligt folk förr i tiden, men jag såg också exempel på hur en del anställda inom rörelsen bar sig åt. De åkte visserligen ut när oegentligheterna uppdagades, men ändå.

Men tycker inte du att man ska sträva efter ärlighet?

Det är väl inte journalisternas fel om folk har skit i sitt bagage som någon säger. Ska de inte lyfta fram sådant om folkvalda?
Självklart ska de det! Det är ju deras jobb!

nya tant lila sa...

För övrigt, P-A, är jag oerhört trött på dina ständiga trakasserier av mig så fort jag tycker något som inte passar. Vad är det för jävla stil?
Har vi ingen yttrandefrihet i landet? Man kan väl inte börja belägga människor med en massa negativa, personliga, egenskaper som småsint, etcetera för att någons åsikter inte passar?
DET är lågt så det visslar om det!Verkligen botten!

P-A Jonsson sa...

Nu fattar jag inte....
Varför frågar du om jag tycker att man ska sträva efter ärlighet? Har jag påstått något annat?

Däremot är jag hjärtinnerligen trött på journalister och bloggare som tycks livnära sig på spekulationer i mer eller mindre underbyggda skandaler. (Inte konstigt att mordfrossande filmer och TV-program har stor publik...)
DET är en okultur!

Jag är en stark anhängare av yttrandefrihet, men jag tycker att man kan kräva lite nyans och faktaintresse av de som utöver den. Spekulationer, gissningar och förhastade slutsatser tycker jag att vi alla borde hålla oss undan.

nya tant lila sa...

Jag tycker nog att den här historien har fakta så att det räcker!
Visst han kan bli friad från allt. Desto värre, för det betyder ju att man på riksdagsplanet håller sig med en moral och regler som inte stämmer med allmänt rättsmedvetande.
Det faller ju på sin egen orimlighet att man träffar en kvinna, flyttar in i hennes lägenhet och sedan låter riksdagen betala hela hennes hyra. Absurt!

nya tant lila sa...

Man kan ju förstå att om en förtroendevald har en massa skit i sitt bagage eller i sitt liv, så vill han/hon kanske dölja detta.
Så kommer det en reporter och lägger korten på bordet. Då kan man kanske tycka att väljarna har inte med ens privatliv att göra. Men det tycker jag att de har. Man har faktiskt rätt att veta vilken sorts person man väljer in på uppdrag.
Det är ju inte så bra om man är ohederlig eller brukar slå folk på käften, eller hur?
Jag är väldigt mycket för grävande journalistik.

P-A Jonsson sa...

Nu är det väl så att riksdagen har regler för ersättning av dubbelt boende. Och om du hävdar att Håkan Juholt har brutit dem medvetet så äger du tankeläsande egenskaper som är få förunnat. Speciellt med ditt tvärsäkra sätt att uttrycka dig om andras göranden och låtanden.

Grävande journalistik är bra. Men när de "skapar" skandaler för att sälja lösnummer med snaskiga löpsedlar så är det hyenamentalitet.
Var är den verkligt grävande journalistiken, t ex kring Carl Bildt och Lundin Oil? Då är den tyst eftersom den inte kittlar folks sensationslystnad lika mycket.
DET är vidrigt.

P-A Jonsson sa...

Och tydligen är reglerna för detta otydliga: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/annu-en-ledamot-betalar-tillbaka_6539579.svd

Anonym sa...

Juholt har hamnat i dåligt sällskap där sambons tidigare kriminella bana med bedrägeri påverkat hans omdöme. Håller även med att det inte bör betalas ut bidrag överhuvud taget till riksdagsmän som redan är överbetalda. Att en lön på 144000 kr (skattepengar) inte räcker till en hyra på 6000 kr är naivt. Dessutom är lägenheten inte hans vilket gör beteendet än värre i Juholts fall.

nya tant lila sa...

Ja, man kan ju misstänka att det är sällskapet.Jag skulle aldrig ha trott att den mannen var så här som det verkar vara nu!På mig verkade han vara helylle.

Det gäller att dra sig från dåligt inflytande, vare sig man känner att energin försvinner eller man möter värderingar som man inte själv kan ställa upp på!Men sambon kanske duperar honom! Om det nu är hon...Man kan ju inte låta bli att misstänka detta.

P-A Jonsson sa...

Fakta kan vara på sin plats här:
Riksdagsledamöter får 56 000 kr/månad för sitt uppdrag. Det är ett uppdrag som innebär att de arbetar åtminstone 60 timmar per vecka - med ett stort ansvar.

Om inte riksdagsledamöter ska få ersättning för dubbelt boende så missgynnas de som inte bor i Stockholm eller har gott om pengar från annat håll.