fredag 21 oktober 2011

Det handlar om bekräftelse

Vi är inte överens LFL och jag om betydelsen av att ha lika, vad ska vi kalla det, livshållning, tro, åsikter. Han tycker inte att olikheterna har någon betydelse, men det tycker jag. Varför det?

Jo, i grunden handlar detta om mycket mera än åsikter. Det handlar om bekräftelse på den man i grunden känner sig som. Ingen människa vill väl känna sig "fel" på något sätt. Nu kan ju åsikter ha större eller mindre betydelse i någons liv, men är det hjärtefrågor kan det i längden bli svårt att acceptera den andres hållning, speciellt om denne är en person som vitt och brett debatterar och driver sin egen linje.

Det är inte lätt. Verkligen inte. Och frågan är var man landar i längden, för hur länge kan man hoppa fram och tillbaka, fram och tillbaka?

4 kommentarer:

vally sa...

Precis, det är bekräftelse det handlar om. Däremot behöver man inte ha samma intressen men respektera varandras desamma.

P-A Jonsson sa...

Man pratar om att "lika barn leker bäst" eller den andra ytterligheten att "opposites attract".
Båda uttrycken är lika fel elelr lika rätt.

Det finns idag omfattande forskning både vad gäller prevata relationer som yrkesmässiga relationer. Det visar att hållbara relationer kännetecknas av att det finns en gemensam syn på vissa grundläggande värderingar, t ex människosyn, positiv/negativ, trygghet/förändring etc. OCH hållbara relationer kännetecknas också av att det finns olikheter på andra områden som inte är lika personlighetsdefinierande och "hjärtenära".
En aspekt som specifikt lyfts fram som en "överbryggare" eller kompenserande faktor är respekt/förståelse. Finns inte det på plats är prognosen dålig för en relation.

Detta är sliútsatser som baseras på undersökningar av stora populationer vilket gör slutsatserna tämligen säkra för de allra flesta.

nya tant lila sa...

Detta låter mycket rimligt, P-A.

LFL sa...

Se likheterna och inte bara skillnaderna.

Men det var nog "opposites attract", för hon vek av mot mängdens åsikter.