torsdag 20 oktober 2011

Räddad av juridiken, men dömd av folket

Tänk så lätt det är att dupera folk! Jag tänker nu på de människor som plötsligt tycker att det är okey att Håkan Juholts sambo har fått sin lägenhet betald av riksdagen. Den inre etiska kompassen har slutat att fungera när juridiken har sagt sitt hos en del.

Dock verkar det inte vara så i mitt län, för här haglar fördömandena. Men så verkar också blekingar vara ett redigt folk.

Själv fick jag igår höra att jag var en farisé för att jag inte accepterar ekonomiska oegentligheter av det slaget hos de som ska företräda oss. Ja, en sådan uppfattning visar nog mer om mjölet i påsen hos den som sade det. Gillar man fifflarmentalitet så gör man det.

Men hur blir vårt samhälle om vi inte kan lita på varandra? Om alla springer runt och försöker hitta kryphål för att sko sig? Om människor inte betalar det de är skyldiga andra, om man inte kan tro på någon som helst överenskommelse.

Vi lever i ett land där människor skjuter varandra i bostadsområdena, där gamla blir rånade i sina hem, där människor ligger ihjälslagna på sin gård, där barn mördar barn, och där man inte kan vara hemifrån en timme ens utan att undra om någon har gjort inbrott.

Vad är det för samhälle vi bygger till de efterkommande?
Det känns både tragiskt och patetiskt att se hur gamla, säkerligen ärliga, socialdemokrater nu försöker uppmuntra folk att ta nya tag.
Med ett löjes skimmer kring hela partiet!

4 kommentarer:

vally sa...

Nej det är ingen som tycker att det är ok.
Det har begåtts misstag.
Misstag som går att förklara.
En andra chans bör varje människa ha.
Ingen är felfri.

LFL sa...

Nja, fariséernas "parti" bestod av socialt och ekonomiskt gynnade personer, som tack vare de inkomster och förmåner som de hade, kunde leva upp till sina egna höga ideal om felfrihet.

Du skriver själv om tillståndet i Sverige idag, som ett land där det begås grova brott, men inte ett ord om att vi har en regering som håller på att skapa en ny underklass av extremt fattiga personer, som får allt svårare att leva upp till de borgerliga präktighetsidealen.

LFL sa...

Ska vi ha "folkdomstolar" där mediastyrda lynchmobbar kräver omedelbar hämnd? Skulle journalisterna själva vilja ha det så om de själva släpas till den offentliga skampålen?

Om någon borde få en andra chans så är det väl Juholts "kulbo". Har hon inte redan fått av behörig domstol utdömt straff?

Varför dra in henne? Hon är väl inte dömd till något slags livstidsstraff för det hon gjorde?

Om Juholt hade varit singel hade haft rätt till en lika stor lägenhet. Om de ska betala hälften var, kunde de ha valt en tiorummare för 16.000 kr /mån. Juholt har ju rätt till 8.000 kr /mån i hyresersättning (dock ej mer än den faktiska hyreskostnaden).

Om vi sedan ska ha en särskild sosse-moral, som inte gäller för borgerliga riksdagsledamöter, så får väl s-kongressen besluta om det. Interna regler för socialdemokrater är inget som media ska bestämma.

P-A Jonsson sa...

LFL, klokskap!!!

Och det är nog inte bara journalisterna som ska tänka över effekterna av ev lynchmobbar. De kan drabba oss alla.
Därför är det vår skyldighet att inte bidra med spekulationer, gissningar, fördömanden etc.