onsdag 26 oktober 2011

Obehöriga svensklärare syns på nätet

Det ser gräsligt ut med språket ibland på bloggarna. Till och med folk som påstår att de har universitetsutbildning har en svenska som knappast är begriplig.
Igår var jag inne i en ytterst märklig debatt med ett vulgärt par, enligt uppgift gifta med varandra. Eftersom jag inte riktigt förstod vissa meningar klagade jag på svenskan.
Då började kvinnan ifråga lägga ut en massa "ha, ha "(ja, deras stil vara alltså totalt bedrövlig) och påstod att jag hade gjort ett  KARDINALFEL själv, som hon uttryckte det, i ett inlägg jag nyss hade skrivit. Jag gick igenom texten - ibland skriver man ju för snabbt- men hittade absolut ingenting. Sedan kom hennes man från sin byggfirma för att hämta verktyg, skrev hon, och instämde i det hans hustru skrivit. Och båda talade om för mig hur dålig svenska jag skrev och hur lite bildning jag hade och ja, jag vet inte allt som de vräkte ur sig. Jag har sett mycket på nätet, men en sådan brist på stil och en sådan vulgaritet har jag aldrig tidigare mött. Samtidigt talade de om att de inte hade en aning om vem jag var. Det kan ju lugna en!

När jag sedan på nytt tittade på det jag hade skrivit anade jag att "felet" var att jag hade börjat en mening med ordet "Men".
Så fick man inte skriva när jag gick mina första år i skolan på 1950-talet. Då fick man inte börja med "Och" eller "Men", helst inte heller med "Jag".
En del äldre människor, som inte har vidareutbildat sig, men varit duktiga i sin gamla skola, tror fortfarande att det är så.
Nu tror jag inte att de som jag debatterade - eller vad man ska kalla det- var så gamla, men troligen hade de haft en äldre, obehörig lärare i svenska, som fortfarande trodde att de gamla reglerna gällde.
Språket är inget stillastående, det förändras över tid. Därför har jag själv som lärare varit noga med att ständigt fortbilda mig.
För säkerhets skull tittade jag senare i Svenska språknämndens bok kallad "Språkriktighetsboken". Och där kunde jag på sidan 344 i upplagan från 2005 konstatera att jag hade helt rätt.
Jag tror faktiskt att de här människorna kunde sin läxa. Det var nog deras lärare som inte kunde den!

Inga kommentarer: