tisdag 25 oktober 2011

Uppburen och aktad- ett mål för prästen?

Inte alla i fan cluben gillar att ölandsprästen gått och blivit kär och förlovat sig med en trettio år yngre kvinna, som är präst. Ja, det där med prästämbetet är väl av mindre betydelse, men att en präst eventuellt ska ingå äktenskap för tredje gången har blivit för mycket för några. Liksom detta med åldersskillnaden.
Själv tror jag att han nu kommer att bli snäll. Vad händer då med fan cluben? Eller också kan ju relationen bli jobbig, och i sådana fall blir man inte snäll!

I de diskussioner som har följt, där jag bland annat framfört att man inte bör säga sårande saker anonymt, fick jag ett svar, värt att notera, från någon som var anonym. Präst? Eller prästfru? Eller prästbarn? Eller prudentlig församlingsmedlem?

Denne någon anser att Dags beteende, att eventuellt gifta sig för tredje gången, drar med hela Kyrkan "i fallet". Hoppsan! Det är att ha betydelse som komminister på Öland! Det var värre än det var påven själv och katolska kyrkan som skulle falla! 
Visst har ölandsprästen alltid varit högljudd, men ger detta i sig förmågan att riva en hel kyrka med sitt liv och leverne? Ånej, så är det givetvis inte alls! Men kanske säger det skrivna lite om skribenten och övertron på prästernas personliga betydelse?

Vidare skriver denne (man?) att besvikelsen blir stor när någon som varit "uppburen och aktad av många" får vår arma kyrka att dras i smutsen  bort från tro och bekännelse. Ja, vad är att säga?

Jag är den första att skriva under på att förebilder har betydelse. Men jag har svårt att tro att en präst, som är sann och ärlig, är ett dåligt föredöme för andra. Och så tror jag nog att även församlingsmedlemmar ser det. Folk vill ha människor, även om de är präster. Inte vill man egentligen ha någon som vill vara "uppburen och aktad"! Ja, möjligtvis vill de som tillhör kretsen kring prästen, och som därmed anser sig vara lite outstanding, ha detta för att höja sin egen status på någon liten ort, men knappast andra.

Vanligt folk ser nog enbart med löje och hån på en sådan prästbild. De har väl i allmänhet förmåga att kika bakom fasaden och mycket från det egna livet lär nog läcka ut, även från prästernas. Vem har ett perfekt privatliv?
Fast här är det flera som kastar första stenen. När man dessutom börjar tala om förälskelser som enbart "köttets lust" ska man nog fundera över sin egen syn på fenomenet! Detta säger nog mer om den som uttrycker detta än om de förälskade!

Inga kommentarer: