tisdag 4 oktober 2011

Kristet (?) översitteri

Jag blir förbannad, (ja, jag har inget annat ord för vad jag blir!) riktigt, heligt förbannad, när jag ser tecken på det totala översitteriet i en debatt.
Människor kan tala utifrån någon sorts övre position, där de anser sig vara mera rätt, mera rättroende än andra, och samtidigt på ett nedlåtande sätt tala om för andra att man faktiskt måste acceptera dem man anser vara mindre värda. Så oändligt kärleksfullt! (ironi!)
En del människor anser sig vara outstanding, mycket bättre än alla andra, och de anser sig äga rätten att bedöma andra människors liv och villkor.
Kan vi inte vara fler som ber dem hålla truten och landa där de hör hemma, det vill säga på samma nivå som alla andra. Att ta sig rollen av att vara märkvärdig är säkert inget som ger en gräddfil till den himmel en del av dem tror på!

12 kommentarer:

P-A Jonsson sa...

Kanske lite mindre av att tala OM andra, och mer av att tala MED andra skulle minska de problemen.
Lite mindre av dömande och lite mer av tolerans.

nya tant lila sa...

Inte bara dömande utan också bedömanden.
Men många människor har faktiskt svårt att prata MED andra, man pratar TILL.

P-A Jonsson sa...

Ja, bedömanden finns det många av...
Det är vidrigt var de än förekommer.

kyrksyster sa...

Du brukar be andra tala klarspråk. Så i den andan skulle jag gärna höra vad dina insinuationer egentligen handlar om. Jag följer ju inte alla debatter överallt och vet därför inte med självklarhet vilka du talar om.

nya tant lila sa...

Det handlar om en debatt mellan manliga debattörer idag, där jag blev förbannad!

LFL sa...

Jag, du vet ju precis vilka åsikter "manliga debattörer" har innan du har läst vad den manlige debattören ifråga har skrivit. Det var en uppmaning, TILL (underförstått) dem som varit motståndare till samkönade äktenskap, att visa omtanke och respekt för de homosexuella par som har gift sig i kyrkan.

nya tant lila sa...

Ja, just det. Vi ska tycka om dig fastän du är neger! Detta var tonen som jag reagerade på!
Bedrövligt att man inte ens inser vad man uttrycker!

LFL sa...

Nej, det du reagerade mot var att någon som du ansåg ovärdig att yttra sig ändå gjorde det. Det var dessutom inte ett tilltal till dem, som ska respekteras, utan till dem som kanske inte alltid gör det. Neger-jämförelsen är dessutom inte relevant. Negrer har väl alltid funnits. Homosexuella också. Men gifta homopar har inte funnits så länge.

Enligt dig är det tydligen fel att uppmana dem, som inte har vant sig vid detta, att börja göra det. Om ingen ändar sina åsikter, attityder och beteenden, och heller uppmanar andra att göra det när så är befogat, kommer vi att konservera gamla konflikter och strider för all framtid. Vill du ha det så? Ornung must sein?

nya tant lila sa...

Ordnung muss sein!

P-A Jonsson sa...

Det där med tonen mot homosexuella...

Jag hör ibland uttryck med innebörden: "Det är inget fel på homosexuella, bara de beter sig som jag vill och inte syns för mycket."

nya tant lila sa...

Ja, P-A, det är hemskt! Och det värsta är att de inte själva förstår hur de beter sig. Men det är inte bara homosexuella det gäller. Jag som har levt största delen av mitt liv som en smal person och de senaste tio åren har dragits med övervikt har med förvåning hört hur det är fritt fram att trakassera människor- ibland ytterst subtilt- för deras tjocklek.
Jag glömmer aldrig hur jag satt med en grupp kvinnor i min ålder-. magra och rynkiga (det är inte jag!) som satt och ojade över hur farlig övervikt var vid kaffet. Samtliga hade dåliga hälsovärden, mina är perfekta. Allt sådant här är bara subtil mobbning!

P-A Jonsson sa...

Ja, jag håller med dig om att när folk beter sig som översittare eller gör sig lustiga över andra så är det faktiskt varianter på mobbing.
Det kan handla om sexuell läggning, kroppsform, klädsel, utbildningsnivå, etnicitet, politisk hemvist etc - det är bara varianter på samma tema.