fredag 14 oktober 2011

Nu vet vi!

Så dum jag har varit! Tänk att jag inte begrep! Det var  så klart Aftonbladet och Expressen som hade lämnat in boenderäkningen! Och det är så klart deras fel om våra politiker inte håller det moraliska måttet.

Eller  de ska kanske bara hålla tyst om de upptäcker något, för att det ska se rent ut där skiten finns!? Tack för den grävande journalistiken! Den dagen den stryps är vi farligt ute i vårt samhälle.

En del människor tycks inte alls begripa vad detta handlar om. De förstår inte att det är omdömeslöst att tro att skattebetalarna ska betala för älskarinnornas boende ( ja, det kvittar vad de kallas, sambo, särbo eller kulbo) - såvida inte någon talar om för den som har ansökt om detta att det kanske de inte vill göra!

Det har väl ingen betydelse vad som står skrivet exakt. Karlen borde väl själv begripa det orimliga i att kulbon ska fara med på tjänsteresor som skattebetalarna betalar och bo gratis. Hur korkad är han?
Det finns en sorts allmänt rättsmedvetande hos oss svenskar - även om del saknar detta- och det är detta allmänna rättsmedvetande som visar sig nu - oavsett vad paragraferna exakt säger.

 Man gör helt enkelt inte så! Man är inte så fräck! Folk vill nog inte ha en partiledare av den kalibern. Ska detta vara så fruktansvärt svårt att begripa?

Och sedan undrar jag vad som senare framkom i Littorinaffären som var fel? Någon debattör drar hela tiden fram den historien som exempel på att tidningarna ljuger. Vem har sagt att de gjorde det? Eller att kvinnan som hade varit prostituerad ljög?

Jag tänker på den väninna som för många år sedan, när hon hade flyttat söderut berättade om en korruptionsskandal bland höga politiker och så sade hon
-Skandalen var inte korruptionen, utan att man berättade om den!

Är det den stilen vi vill ha i vårt land?

9 kommentarer:

P-A Jonsson sa...

Eller vill vi ha en stil där personer pga politisk färg eller kön ska vara mer "lovligt byte" för hyenajournalistik och bloggares blodtörst?
Där människor ska sågas innan alla fakta är på bordet?

nya tant lila sa...

Var Laila Freivalds soc.dem? Littorin? M:s partisekreterare (minns inte namnet) som kysste en reporter när hon borde vakat över landet? Alla ministrarna inom M som fick gå?
Det är sosseskitprat att granskningarna bara gäller dem!

P-A Jonsson sa...

Ja, Laila Freivalds var socialdemokrat.

nya tant lila sa...

Det var hon visst, men inte de andra...

LFL sa...

Det är väl självklart att makten över media har betydelse för vem som gynnas eller missgynnas av hyenejournalistiken, Vem anslår pengar till "grävandet"? Det gör väl inte journalisterna själva? När det gäller just Aftonbladets drev mot Littorin och Juholt tror jag dock att det handlar om enskilda medarbetares förstörelselusta, att känna maktens berusning att kunna avsätta ministrar och partiledare. Intressant är emellertid hur den borgerliga pressen har hakat på. Följande policy verkar man ha följt:

1) Om Littorin är oskyldig, så ska sanningen fram.

2) Om Juholt är oskyldig till det här så får ni hitta på något annat skit om honom.

Aftonbladet ägs f.ö. till 91 % av Skibstedt-koncernen, så det är en borgerlig tidning vad avser nyhets- och samhällsred. Mycket vatten har runnit under broarna sedan det fanns s-tidningar som styrdes av sossepampar.

nya tant lila sa...

Visst är det en borgerlig dominans inom pressen, det förnekar jag inte. Men färgen syns på ledaren och rubriksättningen. Jag har mycket svårt att tro att styrelserna/aktieägarna skulle gå in och styra journalisterna. Och hur skulle det stämma med deras uppdrag?
Men hur är det med bokförlagen. Eftersom jag själv är med i flera- och har samma medlemsnummer i de flesta kollade jag. De stora bokförlagen verkar vara helt uppköpta av Bonniers. Tidningar och bokförlag!

LFL sa...

Naturligtvis förekommer maktkamper i borgerliga partier också. Fp hade en gång en partiledare som hette Maria Leissner. Hon satt inte länge. Hon sparkades till förmån för Lars Lejonborg, som var flera liberala chefredaktörers favorit. Det var precis samma som sak som inom socialdemokratin idag. Det fanns en fraktion inom partiet som inte accepterade partiledarvalet, däribland chefredaktörer och ledarskribenter på flera liberala tidningar. En av de fränaste var Katrineholms-Kuriren. Nyhetsjournaklisterna var praktiskt taget inte alls indragna, utan drevet kördes på de liberala ledarsidorna på ett enda tema, Leissners påstådda brist på kompetens. Hur man mitt i jämställdhetsdebatten kunde köra en sådan kampanj vore något för genus-forskare att bita i.

LFL sa...

Den tidningsägare som mer handgripligt försöker styra pennan hos en journalist är nog rökt. Men i varje företag finns ju en chefshierarki. Och pengar. Att låta en journalist rota efter spritnotor på ett kommunalkontor är ju inte gratis för tidningsägaren. Och en riktigt besvärlig journalist kan väl, om inget annat hjälper, skickas på någon intressant bevakning långt borta från den grumliga lokala ankdamm som fångat hans /hennes intresse. Tror du inte att det kan gå till så?

nya tant lila sa...

Tror du att vi lever i gamla Sovjet, LFL?