onsdag 28 mars 2012

Vardagens osynliga våld

I BLT idag har två moderatkvinnor, Birgitta Ståhl och Sigrid Johansson, skrivit en mycket läsvärd debattartikel om våldet mot kvinnor. Jag hade tänkt att länka till denna, men jag kommer inte in på BLT:s hemsida just nu och citerar därför en del rader:
"(----) Mångas vardag präglas av våld. Att utsättas för våld är en av de största frihetskränkningar som kan upplevas. Det begränsar och påverkar vårt sätt att leva och vår syn på oss själva och andra.
Våldet tar sig olika uttryck. Enligt statistiken misshandlas män ofta på allmän plats och av okända gärningsmän.
För kvinnor är ofta hemmet brottsplatsen och förövaren en närstående. Våldet upprepas och ökar i intensitet ju längre relationen pågår. För 17 kvinnor slutar denna långvariga plåga med dödlig utgång varje år.
När det gäller våld i nära relationer går mångas tankar till fysisk misshandel. Den psykiska misshandeln är dock med stor sannolikhet långt mer utbredd och ofta svårare att se och bevisa. Forskning visar att psykiska skador är mycket vanliga.
Juridiken behöver ta till sig det som sedan länge är självklart inom den medicinska vetenskapen, nämligen att psykiska skador i många fall kan vara mer skadliga och ge mer långtgående konsekvenser än fysiska skador. (---)

Kloka ord, tycker jag. Sätten att psyka och nedvärdera kvinnor är många, och vi som har varit ute i arbetslivet i många år har sett  och varit med om otaliga exempel på hur kvinnor negligeras och inte blir lyssnade på.
Även detta är psykisk misshandel.
Med nätet och möjligheten att vara anonym i tidningar har det kommit in ännu fler möjligheter; osynliga förföljelser i olika former, som man sedan bara kan neka till. Ett litet nöje för uttråkade män?
                                                                   

Inga kommentarer: