Ett samhälle bygger på rättigheter och skyldigheter. Vi ska inte glömma det sista. Var och en gör sitt, så bygger man upp en fungerande miljö.
Igår kunde vi i "Uppdrag granskning" se några killar som under inspelningen av programmet kom fram till Janne Josefsson och Ilmar Reepalu och talade om att de var på deras gata. De hade tydligen tagit över gatan. Man kör sitt eget race.
Detta kan man göra på olika sätt. Man struntar i samhällets lagar, regler och de överenskommelser som har gjorts. Det kan vara i stort som i smått. Man är oärlig mot sina medmänniskor, bedrar sin äkta hälft, ljuger, skiter i att betala för sig, falskdeklarerar, etcetera.
Nu varslar Handels om strejk. Så gör man om man inte är nöjd med lönebuden. Man drar inte iväg i någon sorts anarkistisk yra som gruppen av nyutexaminerade sköterskor gör. Det är anarki. Så driver man inte lönekrav.
Ibland känns det säkert för fler än mig, som är äldre, som om det här samhällets strukturer håller på att upplösas. Och man kan fråga sig om det sker nu eller om det bara har blivit synligt nu.
På lokaltv-n igår var det en kort information om att sköterskor i Blekinge också hade anslutit sig till det anarkistiska tillvägagångssättet. Annars tiger lokaltidningarna. Och det är väl bäst så. Vissa saker är det bäst att tiga ihjäl, för hur blir det om sådant här sprider sig i samhället? Samhällsröta och upplösta regler.
3 kommentarer:
Jag ger mej inte.
Syrrorna är en yrkesgrupp för sig. De har ett stort ansvar och har alltid varit underbetalda.
Det är inte anarki att kräva sina rättigheter, för nog uppfyller de sina skyldigheter alltid.
Tänk om hela högen beger sig till Norge...
Det är inte tal om att inte driva sina lönekrav utan HUR man gör det. En yrkesgrupp med så viktiga funktioner borde definitivt spela med i samhället normala regelsystem och inte bädda för någon sorts facklig anarki, det gagnar dem inte ett dugg, det är jag övertygad om.
Hur mycket har de inte försökt tidigare med justa medel.
Ändamålet helgar medlen.
Skicka en kommentar