måndag 12 mars 2012

Är sjuksköterskor extremt högutbildade?

Igår kunde vi alltså se ett inslag på TV där en nyutexaminerad sjuksköterska menade att de var värda en ingångslön på 24 000 kronor för de hade tre års högskoleutbildning.

Detta har de förvisso, men detta är ingen lång utbildning i jämförelse med vad exempelvis de dåligt betalda pedagogerna har.

En förskollärare och en lärare i åk 1-3 har fyra års utbildning, en högstadielärare 4,5 år och en gymnasielärare har 5,5 års utbildning på universitetet.

Så man ska kanske jämföra. Vilka är det som egentligen har de låga lönerna? Vilka borde i första hand ha löneförhöjningar? Eller är lärarjobben mindre ansvarsfulla?

Det är väl klart att man kan höja löner hur mycket som helst, men vad händer då med samhällsekonomin? Och bör man inte vara lite verklighetsorienterad i sina krav?

Man kan väl också lägga till att medellönen för en undersköterska är ca 19 700 kronor efter drygt åtta års arbete.

15 kommentarer:

vally sa...

Jag tycker inte att man skall jämföra sig, lönemässigt, neråt.
Nu för tiden är lönerna förhandlingsbara och varierar ganska mycket. Tyvärr har vi inte blivit så kloka att vi fryser beloppen på befintlig nivå.
Vi kan inte begära att en grupp skall göra det.
Vem som helst beredas inte plats på en sjuksköterskeutbildning.
Det ställs ganska höga krav på särskilt lämplighet. De skall kunna klara hela sjukvårdsspektrat. Mentalt och fysiskt. Flera gallras bort.
Det finns en kategori till, som jag jämför dem med, och som har alldeles för lite betalt.Polisen.
Båda ter sig, för mitt vidkommande, helt otänkbara att välja.
Tur att det finns människor som klarar av det.

nya tant lila sa...

Det handlar inte bara om individers eller gruppers löner utan om hela samhällsekonomin. Jag kan inte begripa varför en grupp med en ganska kort akademisk utbildning skulle ha företräde framför dem med en lång sådan. Är inte lärarjobbet ansvarsfullt och jobbigt?
På min tid var det svårt att komma in på lärarhögskolan, och på den utbildning jag gick hade de också lämplighetsintervjuer med oss, vi sökte alltså inte bara på betygen.
Idag är det lättare att komma in, men jobbet är ju ytterst krävande.
Höga löner påverkar ju hela samhället, för då kräver andra grupper också påslag och detta påverkar så klart skatterna, eftersom dessa löner är skattefinansierade.

nya tant lila sa...

Sedan tycker jag att det är helt otroligt att man som helt nyutexaminerad går ut och kräver något sådant som 24000 kronor i lön. Det vore på sin plats att man visade vad man gick för först.Men detta kommer kanske i andra hand, liksom patienterna som blir utan vårdpersonal om de inte tar jobben.

nya tant lila sa...

Poliser har inte heller några låga löner.

LFL sa...

De får väl be läkarna att sänka sina löner, för det är ju med läkarna de jämför sig med. En sak som jag tycker särskilt illa om, är när man begär högre lön för att höja yrkets status. Lönen är väl en ersättning för en viss arbetsinsats.

I privat verksamhet kan denna ersättning inte i längden bli större än vad arbetsgivaren kan sälja produkten för. I offentlig verksamhet gäller i princip samma sak. Man kan inte höja skatter hur mycket som helst, och höjs patientavgifterna, så kommer det att saknas köpare till all vården.

Dessutom går status ut på att somligare är finare än andra. Men "andra" gillar inte att bli nedvärderade, och då vill de höja sin status också. Vad händer om alla höjer sin status, så att ingen får högre status än någon annan? I så fall så är ju alla pengarna som har gått till statushöjningar bortkastade!

vally sa...

Jag har inte sett att de jämför sig med läkare.
Allvarligt talat. Är det orimligt att begära 24, om läkarna har 60-70.
De står väl för sjutton på egna ben och inser sitt eget värde. Eller kanske man inte får nämna de två yrkeskategorierna på samma dag.
:-)

nya tant lila sa...

Ja, Vally, jag tycker att det är fullständigt orimligt att de jämför sig med läkare, som har mer än dubbelt så lång utbildning och en mycket avancerad sådan.
En läkare har efter 10,5 år en medellön på ca 48 000 kronor och en medianlön på ca 43 ooo kronor.
Jag vidhåller att den grupp som sjuksköterskorna ska jämföra sig med är förskollärarna och deras löner och då har förskollärarna ett års längre utbildning.
Och varför inte jämföra sig med undersköterskorna?Utbildningsmässigt är skillnaden mellan dem ungefär som mellan en sjuksköterska och en läkare.

vally sa...

Du har alldeles för låga siffror på läkarnas löner.
De jämför sig inte med läkarnas kompetens men de anser väl att glappet är för stor mellan deras löner. De jobbar ju tätt tillsammans. 24 är ingenting för en högskoleutbildad i dag. Det skall de absolut ha.
De har det huvudsakliga ansvaret.
Så tycker jag.

nya tant lila sa...

Det är inte mina siffror utan taget från lönestatistiken på nätet.¨
24 000 kronor är en mycket hög ingångslön för en nyutexaminerad med tre års utbildning.
Och de lär nog knappast få det heller, för det handlar ju om landstingens budgetar och skattepengar.

vally sa...

Vi tycker olika.
Men, det är väl inte sjuksköterskorna, som ensamma, skall känna ansvar för landstingsbudgeten.
Man får väl tänka på va de har för syssla.

nya tant lila sa...

Det skulle vara klädsamt med en viss ödmjukhet hos de nyutexaminerade! Först ska man väl visa att man kan klara jobbet!

vally sa...

Vill man ha kompetent folk, som tar hand om oss när vi blir sjuka så får man vara villiga att betala.

Klädsamhet mjölar inte påsen.

nya tant lila sa...

Vally, jag tror att om man ska ha kompetenta människor då ska man ha höga inträdeskrav på utbildningarna.

vally sa...

Nu vet jag inte riktigt vad du syftar på.Det blir liksom inte samma sak vi diskuterar.

nya tant lila sa...

Jag menade att om man ska säkra kompetens så måste man se till att ha höga inträdeskrav på utbildningarna så att man får bra studenter dit. Nu vet jag inte hur kraven ser ut idag, men lön utan att man är provad på jobbet säger ju inte ett dugg. Det är ju skillnad när man har arbetat och visat vad man går för.