tisdag 27 mars 2012

Kaos och korrumption

Nattakuten på sjukhuset som ligger i vår grannkommun läggs ner till hösten. Man kan inte få anställda läkare dit, utan man får nöja sig med stafettläkare. Sådana kostar mycket och spräcker landstingens budgetar, och de styrande menar att kvalitén blir sämre utan kontinuitet.  Idag kan vi läsa i vår lokaltidning att man får 80 000 kronor i veckan som inhyrd läkare. Det är klart att det är enklare att jobba så än att knega en hel månad för mindre lön!
Snart är hela samhället fullt av olika sorters handelsresanden; läkare, sjuksköterskor, lärare som vikarierar, prästkonsulter och andra. Vi blir till ett nomadfolk i våra yrken i stället för en fast befolkning.
Samtidigt kan vi varje dag dels läsa om de skyhöga löner och bonuser företagsledare och höga befattningshavare inom bankerna  får och om den korrumption som förekommer på olika håll.

Detta är ett nytt Sverige, ett land där man skor sig på ett otillbörligt och oärligt sätt.
Men vi ska kanske börja i det mycket privata. Där människor fuskar, bedrar varandra, ljuger och struntar i att betala sina räkningar, där börjar utförsbacken i samhället. Jag tror inte att den börjar i toppen, utan precis tvärtom. Den växer från gräsrotsnivå som mögliga svampar ur jorden och uppåt.
Det är möjligt att sjuksköterskorna har befogade lönekrav, men man jobbar inte för dem på det sättet! Man ställer inte sjuka människor utan vård under sommaren. Detta är inte den rätta vägen att gå för att höja löner och status. Tillvägagångssättet skapar bara kaos och facket borde stoppa detta!

3 kommentarer:

vally sa...

Ja men det är inga orimliga krav syrrorna ställer tycker jag.
Varför skall de känna ansvar för behövande och inte stafettläkarna och alla andra läkare med förresten.
Viker syrrorna sig nu kommer de ingen vart.

nya tant lila sa...

Vad jag vänder mig emot är att de kör en helt privat modell i fackligt arbete. Det är inte så man handlar på arbetsmarknaden.
Tycker du att det är rimligt att nyutexaminerade får mera betalt än de som redan har jobbat kanske några år?
Lär de sig ingenting om hur samhället fungerar på sjuksköterskeskolorna?
Vi får väl se vad som händer. Men landstingen har ju sina budgetar.

vally sa...

Antog att det inte var fråga om annat än att syrrornas löner skulle höjas över lag.