måndag 5 mars 2012

Att spotta på hatobjekt

Mobbningstyper finns lite överallt runt oss. Det är de människor som alltid stämmer in i kören när någon börjar en spottningskampanj mot någon.
Nu kommer säkert någon att tycka att det gör jag också, men det anser jag inte alls.
Jag har dålig erfarenhet av vissa (höga) befattningshavare inom Svenska kyrkan, som jag inte anser har kompetensen att rätt bedöma olika situationer. När situationer, som påminner om det jag själv har upplevt, har dykt upp, har jag därför deltagit i kritiken. Den är befogad, det lovar jag!

Även jag, som en gång hade ett mycket gott intryck av den förre partiledaren för S, insåg att han var en mindre (eller större) katastrof med sin vinglighet, osaklighet, impulsivitet och sitt tveksamma förflutna.

Detta är fullt befogat att kritisera. Och så många ansåg ju att partiledaren var olämplig att han åkte ut!

Men att fara ut mot partiledare med rent personliga påhopp, att hitta journalister som man försöker tillintetgöra, att låtsas att man är i någon sorts maktposition så att ens ord väger mycket tungt och att alltid stämma in eller skapa förtal av olika människor är en helt annan sak.

Det finns bloggar som är rena förtalsforum. Man kan undra hur de människor som samlas där och deltar i doakörerna egentligen mår.
När dessa har kyrklig anknytning är det rätt illa, tycker jag.

Självklart kan människor känna sig besvikna. Har man gärna velat bli biskop, men aldrig kommer längre än till en komministertjänst, trots hög akademisk examen, får man kanske i stället ta rollen av en som öser ut skit över olika makthavare. Så blir man beundrad av några andra frustrerade människor, som anser sig vara klokare och förmer än andra.

Har man i ett politiskt parti inte nått någon vart, är det kanske lätt att tycka att hela partiet är värdelöst. Men det handlar ju inte om partiet utan om att man själv inte har ansetts förtroendeingivande nog för några uppdrag.

För vem blir förtroendingivande som ständigt öser dynga över de sammanhang som han/hon har lämnat? Vem vågar sätta en sådan person på någon position där han/hon ska representera partiet?

Människor med destruktiv läggning kan  få doakörer med sig, men sällan fullt förtroende.
Hur är det med biskopskandidater med stora förtalsdoakörer? Var är kören när det gäller biskopsvalen? Den har ju inte synts på resultaten vad jag vet. För vissa kandidater är fortfarande skitösande komministrar!
Och andra har hoppat av på vägen, så att det har sett ut som om totalt chanslösa egentligen hade en chans på ämbetet.

Man ska kanske se till att man inte blir en ensam whistle-blower i en samling, där de flesta sympatisörer är dolda bakom sina svarta huvor! I slutänden blir man nämligen då kanske mycket ensam, för människor har en tendens att fly när det bränns.


                           
.

2 kommentarer:

vally sa...

Oj! Va bra skrivet.
Har mina aningar.

nya tant lila sa...

Ja, alltså man ska inte inbilla sig att folk ställer upp på en i slutänden om det bränner till, hur mycket de än har applåderat ens kontroversiella åsikter innan.