söndag 10 april 2011

Vi har ett religionskrig!

Är det konstigt att man har religionskrig i världen när man inte ens inom ett parförhållande, där båda hör till samma nationella kyrka, kan hålla sams i kyrkliga frågor?
Ni, som är trogna läsare här, har väl knappast kunnat undvika att mannen, som just nu inte är FÖRE detta, och jag inte har samma nattvardssyn. Jag anser inte att alkoholhalten har någon betydelse för jag ser nattvarden som rent symbolisk, medan mannen ifråga har en helt annan syn på detta. (Däremot anser jag att de ska byta vinet så att det inte är ättika!) Så vi går inte i min kyrka, (vi går inte i kyrkan alls tillsammans, för jag vill gå i den!)  för den är fel, nattvarden är fel och därmed också prästerna som tolererar den felaktiga nattvarden.
Vi har alltså ett pågående religionskrig!
Det går, vad jag vet, inte att åka till en annan kyrka i det här länet, för jag misstänker att i alla kyrkor är vinet alkoholfritt här. Har jag fel?
Vi får väl fara till Småland nästa gång! Eller till någon kyrka på Öland.  Där lär det väl finnas säkra kort för det som är RÄTT! Men då ska man kanske inte heller komma och tala om någon sorts församlingsgemenskap, för den finns då rakt inte om man ska fara iväg till andra församlingar för att hitta rätt alkoholhalt på vinet!!!
Ge mig gärna synpunkter på detta religionskrig!

Nu ska jag baka pizza och se en fransk, lätt och behaglig kärleksfilm. I en sådan historia kan man kanske också förnimma Gud! Kanske ännu bättre, vem vet?

5 kommentarer:

F.d. fördettingen sa...

Jag förstår inte alls varför man inte skulle kunna använda riktigt vin som symbolisk nattvard. Men "risken" är väl att nattvarden då kan bli mer än symbolisk?

Det är som att värma sig med en fuskpäls. Det går bra så länge det inte är riktigt kallt. Men en riktig päls ser ju också ut som en päls.

Den nya driven för alkoholfri nattvard handlar om missbruk i dubbel bemärkelse. Nattvarden ska inte ges till kreti och pleti. Och definitivt inte till okonfirmerade småbarn.

Den nya driven mot den traditionella nattvarden kommer från personer som inte vill ta konsekvenserna av sitt (tidigare) liv i synd och dryckenskap, utan de ska bli präster ändå. Det är samma nonchalans som när präster bor ihop och har barn tillsammans utan att vara gifta.

Personer med stark pollenallergi får inte bli präster. Varför ska alkoholister ha en gräddfil?

Och om det vore med något i kyrkan i Blekingen borde man sätta stopp både för Karlshams punch och torrlägga Ronneby brunn. Det sups väl en hel del på Polenfärjan från Karlskrona? Håll straffpredikningar på kajen!

Lars Levi Laestadius torrlade hela Pajala genom sina kraftfulla predikningar - inte genom någon symbolisk nyktersgest med nattvarden!

P-A Jonsson sa...

I den första nattvarden användes vin för att det var just det som stod på bordet...

I den riktigt traditionella (ursprungliga) nattvarden krävdes inte konfirmation...

Det finns gränser för hur mycket en yttre form får leda till att man ser andra som "fel" och väljer att ställa sig utanför den kristna gemenskapen som en lite "bättre och mer rätt" kristen.

Hans Odeberg sa...

Helt rätt, P-A (och även tanten tolkar jag å det viset). Det är så omänskligt, men ändå mänskligt, att leta efter det som skiljer oss åt: hudfärg, kulturella uttryck, åsikter om alkoholhalt, transsubstantiation, kvinnliga präster, homosex, gruppsex, osv. När vi istället borde enas i det enkla och obegripliga fenomenet Jesus Kristus.

kyrksyster sa...

Bibeln uppmanar oss att inte bli upphov till någons fall. Vi ska ha omsorg om andras känsliga samveten.
Något vår Svenska kyrka är ganska dålig på.

P-A Jonsson sa...

kyrksyster: Du lägger skulden på det kollektiva begreppet Svenska Kyrkan. Men det är ju vi människor som är SvK. Det är OSS det hänger på.