onsdag 20 april 2011

Tema syndabockar

Oskarshamns församling har fått en reprimand av domkapitlet då de inte har velat avslöja omständigheterna kring deras senaste kyrkoherdes avgång.Han som också fick avgå.
Nu har alltså handlingarna om avgången blivit offentlig handling. Idag kan man i Oskarshamnstidningen på första sidan se rubriken
"Anställa mådde dåligt i kyrkan". Ja, det betvivlar jag inte. Det är i många fall samma människor som när jag dels var kyrkopolitiker där och dels var rektor på folkhögskolan i stan och hade kyrkorådets ordförande som min ordförande sista året (då biskopen, Anders Wejryd, hade lämnat ordförandeposten men satt med som spindeln i nätet i arbetsutskottet). I vår skolstyrelse fanns också andra representanter eller statister, vad man nu ska kalla dem, från församlingen.
På min tid som  kyrkopolitiker i Oskarshamns församling, fick jag höra att folk mådde dåligt där. Det sades  "på stan", för man sade förfärligt mycket på stan där. Då berodde det inte på kyrkoherden, han var inte så kontroversiell, utan på den politiska ledningen.(det var inte jag!)  Denne blev visst senare accepterad och till och med uppskattad, när man hade fått kyrkoherdar att lägga sitt illabefinnande på i stället!
Kyrkopolitiker och kyrkoherdar, tror jag, borde utbildas ordentligt i arbetsmiljöfrågor.
I laddade miljöer, som ofta fortgår år efter år, hittar man syndabockar som man kanaliserar obehaget på. Ofta handlar det om människor på arbetsplatsen som själva mår dåligt och som försöker hitta något/någon att skylla detta på. Finns det flera av den sorten kan det bli fullständig katastrof.
Som ledare är man nog ganska medveten om vilka man skulle vilja plocka bort som så att säga är motorerna i det ständiga missnöjet, men det är ju inte säkert att man rent arbetsrättsligt kan göra detta eller att man har befogenheter till det.
Den avgångne kyrkoherden är helt klart en variation på ett tema.  Han ska få mitt memoarhäfte från min tid där! Det kan kanske trösta honom lite.
- Man kan lägga karbonpapper mellan de här historierna, så lika är de, sade en kyrklig jurist när han hade läst mitt häfte.
Ja, så är det tyvärr, och trenden bryts inte förrän man får människor till arbetsplatsen som verkligen kan se mönstren. Och dessa ska inte vara mer eller mindre okunniga konsulter som växer som svampar ur jorden.

3 kommentarer:

P-A Jonsson sa...

Men hur ska man hantera det här? Du har ju uttryckt att det är fel att "lösa ut" eller skilja folk från sina tjänster?

nya tant lila sa...

Ja i princip anser jag att man ska försöka lösa konflikter och problem, så klart!
Men, jag erkänner villigt, att jag själv har varit i situationer då jag inte bara har velat lösa ut folk, utan gärna hade deporterat dem till helvetet om detta hade varit möjligt!

P-A Jonsson sa...

Ja, du ser....
Ibland måste man plocka bort personer av hänsyn till övriga. man kan inte låta en organisation sluta fungera pga en enda person.