söndag 10 april 2011

Är det rasism att säga sanningar?

Idag har sverigedemokrater i Göteborg fått tillstånd att demonstrera mot svenskfientligheten, och motdemonstranter kommer att dyka upp, och polisen ska hårdbevaka.
Nej, jag är ingen Sd- anhängare, men detta betyder inte att de har fel i allt. I vissa frågor har de rätt. Dit hör definitivt att det finns en form av förakt för den svenska kulturen bland vissa invandrare. Både förakt och rädsla. Man har kommit till Sverige trots allt. Trots att man riskerar en sorts moraliskt förfall hos sina ungdomar, då de kan ta över de svenska ungdomarnas sexvanor med "knullkompisar" och preventivmedel från tidiga år. Trots att svenska män kanske skiljer sig från sina kvinnor - och kvinnor från sina män - på ett sätt som man inte gör i deras hemländer, där man tar ansvar för den familj man har skaffat sig. Trots att de nu kommer att leva i ett land  där Gud  tycks död, och religionen ses som något konstigt, icke - "normalt" i många grupper.
Jag tänker ibland på den elev som iklädd slöja och lång kjol kom direkt från en muslimsk flickskola till vår skola i sensommarens värme. Inte  glömmer jag ansiktet på henne när hon såg en klasskamrat, iklädd superkorta shorts, med magen bar, och halvnakna bröst, stå arm- och beninslingrad med pojkvännen utanför klassrummet medan de djupkysstes våldsamt. Hur upplevde hon detta? Eller när lärarkandidaten kom till lektionen med bar mage och ett smycke i naveln?
Som lärare var jag ibland irriterad på elevernas (bristande) klädsel. En gång kom en invandrartjej med halva brösten nakna. Ja, detta hade inte föräldrarna sett, för eleverna klädde av  sig på väg till skolan för att bättre passa in.
Då frågade jag henne
- Vad hade din lärare sagt i XX om du hade kommit klädd så där?
- Jag hade aldrig kommit klädd så där för det hade varit respektlöst mot läraren, svarade hon.
- Det är det här också, sade jag, så i morgon har du en kofta på dig!
Och mina elever kom därefter respektfyllt klädda till lektionerna.
Det är mycket vi bör tänka på medan vi sjunger lovsånger över vårt mångkulturella samhälle. Kulturutbyte är inte bara att äta varandras mat och höra varandras sånger. Det går mycket djupare än så!

2 kommentarer:

P-A Jonsson sa...

Jag måste säga att det blir underligt när SD som säger sig värna om svensk "klassisk" kultur tycker att det är fel när invandrare bär just de värderingarna - och och när invandrare vågar uttrycka kritik mot förfall i form av tidiga sexdebuter, offebtlig nakenhet, avsaknad av respekt för andra etc.
Det är ungefär som att allt bölir rätt så länge det är en etnisk svensk som gör det.
Nej, SD ägnar sig åt hyckleri och dubbelmoral. Och de bygger en stor del av sina bärande resonemang på ren okunskap och irrelevant rädsla.

Hans Odeberg sa...

Inte alltid så lätt att veta vad SD vill. Minns när de försökte värva muslimer i Södertälje genom att visa bilder på homokyssar. Jag misstänker att partipiskan ännu inte hunnit kännas på de folkvalda SD-ledamoternas ryggar, och att därmed diverse aparta åsikter kommer ut i media.

Det är inte heller så lätt att veta vilken fot man skall stå på när man vurmar för det traditionella svenska samhället och tycker illa om muslimer, och muslimerna visar sig dela de traditionella värderingarna. Inte kan man väl tycka samma sak som en muslim? Ungefär samma byxångest som drabbar de politiker från våra traditionella partier som plötsligt finner sig på samma sida om stängslet som SD. Skall man rösta på samma sätt, eller är det säkrast att ändra på sitt eget förslag så det inte längre ser ut som SDs?