lördag 23 april 2011

Kristna reinkarnerar inte

Det finns olika sätt att se på det eviga livet. I många religioner tror man på reinkarnation. Men vi kristna får inte reinkarnera. Varför inte? Nej, detta har Justinianus I beslutat på Kyrkomötet i Konstantinopel år 553. Det sägs från många källor att de första kristna trodde på reinkarnation och att man på Jesu tid förväntade sig att exempelvis Elias skulle återfödas. I Bibeln står det också att Jesus säger att Johannes är Elias som är återfödd. Om man aldrig har trott på reinkarnation, varför behövde man då förbjuda den tron år 553? Det verkar ologiskt, eller hur?
Jag tror att något mycket viktigt har gått förlorat på vägen från den ursprungliga kristna tron. Detta har jag upplevt och "känt" i många år nu. Det finns något som vi måste återfinna. Jag tror att detta är tron på reinkarnation. Även om jag själv känner mig ytterst skeptisk, så anser jag att den tolkningen av ett evigt liv är betydligt trovärdigare än att aska ska återuppstå i en ny kropp. En själ söker nya boningar!
Men, om vi inte återföds så beror detta på att Justinianus I beslutade detta år 553!? Vad säger ni nu?

3 kommentarer:

Fler redan gjorda uppfinningar sa...

Kan du ange det bibelstället? Jag tror att det har med korsfästelsen att göra, och att någon sa "Nu ropar han på Elia". Men att det var en missuppfattning.

Detta med kroppens uppståndelse har dels att göra med påskdagen, då Jesus uppstod med samma kropp som blivit korsfäst. Men även Uppenbarelseboken, där det skrivs om nya himlar och en ny jord.

Att något har gått förlorat från urkyrkan är väl inte omöjligt. Men vad det skulle vara är svårt att veta. Har du läst Didache?

P-A Jonsson sa...

Jag vet vad du menar. Och jag känner mycket av samma sak själv.
Därför tror jag att vi måste ge upp mycket av "traditionen" och söka oss tillbaka till källan. Och den bästa källan vi har idag är faktiskt Bibeln, speciellt evangelierna.
Sedan får vi söka Gud och Guds budskap i bön, lyssnande och i samtal.

nya tant lila sa...

Lars, nej, jag har inte läst Didache. Se om bibelställen på nästa inlägg!
P-A Spännande!Jag tror också att vi ska gå till källan.Och till de böcker som inte finns med i Bibeln. Senast läste jag Judasevangeliet.