fredag 13 maj 2011

Studentexamen

Först så har kanske en del av er noterat att det har varit problem på Blogger, och fortfarande har inlägg efter i onsdags, som försvann, inte återställts.
Idag är det 48 år sedan jag tog studenten. 48 år!!!
Det var en solig dag då också, och jag hade läst i de fyra ämnen som jag skulle upp i (för censorer från Lunds universitet) ute i trädgården. Vi måste ha varit lediga då för jag minns att jag satt hela dagen därute.
Så jag var brun, blond och slank och möttes upp av kavaljerer med starka armar utanför skolan, vilka bar mig.
Efter färden hem på ett latbilsflak hade vi fest hemma. Mina föräldrar hade dagen till ära byggt in villans altan med glas.

Det var hårt på den tiden. Efter studentskrivningarna blev de som var i riskzonen varnade. Jag hörde inte till dem, men det var ändå pressande att förhöras av censorerna. Vi klarade oss alla i min årskurs. Men det hände att folk på examensdagen inte fick sin vita mössa. Ibland hade de fest i alla fall, men i andra fall ställde de in festen. Visst var sådant hemskt!

Efter studentexamensdagen hade vi middag med lärarna, och då vid studenten hade vi äntligen fått säga "du" till dem. Det var andra tider det med respektfyllda elever som öppnade dörrarna för sina lärare. Och dessa var ofta härliga personer, engagerade, bildade och belästa.

Inga kommentarer: