tisdag 17 maj 2011

Är det bra då kommer man

Nu vill min partiledare och mitt parti tydligen att man ska skriva in skolk i betygen. Jodå, det kan kanske vara relevant för några elever, men för de allra flesta, det kan jag lugnt säga efter åtta år som högstadielärare, så har frånvaron helt andra orsaker än slapphet.
Elever kan må dåligt eller- garanterat inte ovanligt- elever kan vara mobbade. Ska dessa elever straffas? Skolorna har svårt att reda ut mobbningen, det vet vi ju alla.

Kyrkorna blir också tommare och tommare på vissa håll. Varför? Det är kanske förhållningssättet från prästens sida. Om man står och mässar och ger subtila insinuationer om människor som är sådana och sådana, blir man kanske inte så populär. Avsikten är väl att man ska fira gudstjänst tillsammans. Det är inte heller, som det
verkar vara på en del håll, prästen som ska firas!

Men vet ni vad? Saken är egentligen mycket enkel. Om eleverna trivs i skolan, om de upplever att de kommer till sin rätt, om det råder god kamratanda och om de blir hövligt behandlade av sin lärare, då kommer de också till lektionerna, såvida de inte har personliga problem eller är sjuka. Så enkelt är det faktiskt!
Samma sak med gudstjänsterna. När vi människor mår bra i något sammanhang då söker vi oss dit gång på gång på gång.

Inga kommentarer: