söndag 1 maj 2011

Lever Jesus i kyrkans värld?

Titta på rubriken! Den frågan ställer jag mig ibland.
Min tro är mycket levande, jag har en närvarande Kristus/Gud i livet nära oss människor även mitt  uppe i vardagen. Därför tycker jag att det är ytterst märkligt om någon skulle behöva gå till kyrkan för att möta honom.
Jag har just avslutat ett långt samtal med en kvinna som ringde och var orolig över en vän som hade blivit utköpt från sin prästtjänst nyligen. Och jag tänkte på nytt:
Vet beslutsfattarna inom kyrkan inte vad de gör med människor?

Och om de vet det, HUR kan de då handskas så vårdslöst med dem, med människors liv och människors framtid? Som vore de slit- och slängvaror.

Har Jesus Kristus flytt kyrkan och fan själv intagit den plats han skulle ha?

Just det här med fan själv tänkte jag på när jag funderade över varför det ibland finns en sorts insinuanta människor som verkar i kyrkan. Ja, i ärlighetens namn har jag inte mött så många präster med de egenskaperna, men några, utan det handlar ju mera om anställda på lägre tjänster. Som vanligt handlar det om folk med mindre utbildning och bildning.
Den stilen är svår för människor som inte hör till kyrkan, för de har inte lärt sig att tolka koderna, att läsa mellan raderna och att förstå att dessa människor egentligen mest är ute att kränka och nedvärdera andra. En yrkessjukdom bland sådana som mest har tjänstgjort inom kyrkan, tror jag, för skulle man kommunicera så ute i annan verklighet skulle folk ju inte tro att man var klok!

1 kommentar:

P-A Jonsson sa...

Varför slaktar du kyrkan och en hel yrkeskår baserat på några negativa erfarenheter?
Jag tror att du skulle behöva fira gudstjänst och delta i lite annat församlingsliv än vad som tydligen förekommer där du bor.
Eller är det så att du dömer efter det du läser på nätet?

Och så undrar jag: Du gillar inte att präster blir utköpta, men du gillar heller inte olämpliga präster. Hur tänker du att det ska gå ihop? Ska de plockas bort eller vara kvar?