lördag 14 maj 2011

Första offren- 80 döda polisrekryter

Precis som väntat kommer nu följdverkningarna av den rättslösa avrättningen av Usama bin Ladin. De som först fick ge sina liv var alltså 80 polisrekryter, som efter sex månaders utbildning äntligen skulle på hempermission.Minst 80 dödades och 140 skadades, enligt uppgifter i media,  när pakistanska talibaner slog till i en självmordsattack.
Bra jobbat av USA? Hur kunde man agera så fullständigt omdömeslöst att man avrättade en ledare på detta rättslösa sätt? Har man ingen som helst förmåga att inse följderna?

8 kommentarer:

Fler redan gjorda uppfinningar sa...

Du kan väl inte påstå att dessa var de första offren för al Qaida? Och tror du verkligen att hämnden hade uteblivit om han hade gripits och ställts inför en domstol?

P-A Jonsson sa...

Även om min grundinställning är att man inte ska döda. Och man ska inte döma utan rättegång.

Men att kritisera att USA dödat Usama bin Ladin bara för att galningar vill ta hämnd håller inte. Skulle vi istället låtit Usama bin Ladin fått fortsätta? Och ännu fler oskyldiga människor hade fått sätta livet till för hans terror?

nya tant lila sa...

Våld föder alltid våld!

P-A Jonsson sa...

Kärnfråga - ska man därför alltid vägra våld? Även om våldet hindrar annat våld?

Eller för att spetsa till det - skulle världen lagt ner vapnen och låtit Hitler och nazisterna få fritt fram på 40-talet?

nya tant lila sa...

Nej, man ska inte alltid vägra våld. Men i det här fallet var det en vulgär avrättning, ovärdig en demokrati, anser jag.

Principen är att våld föder våld, vem som än utövar det mot vem. Just nu kännner jag mig själv minst av allt våldsobenägen!

P-A Jonsson sa...

Vulgär avrättning?
Vad var alternativet? Att USA:s styrkor gick in på främmande terrotorium och fängslade en person i en situation där man inte visste detaljer om beväpning etc?
Var Stauffenbergs attack mot Hitler en (möjlig) vulgär avrättning också?

nya tant lila sa...

ALternativet var rättegång, det har väl alla rätt till. Vet inge om Stauffenberg.

P-A Jonsson sa...

Stauffenberg planerade att döda Hitler med en sprängladdning. Men genom tillfälligheter så misslyckades han.
Om han hade lyckats - hade det varit en vulgär avrättning" det också?

I krig så skördas offer - tyvärr. men ibland kanske det är nödvändigt för att hejda något ännu värre.