torsdag 14 augusti 2014

Tiggeriet måste självklart förbjudas!

Nu höjs det - äntligen - också andra röster än SD-röster mot tiggeriet på de svenska trottoarerna. När nu Danmark och Norge förbjuder tiggeriet, blir det ju givetvis så att det kommer att välla in folk som ska tigga i Sverige. Våra gator är väl ingen arbetsplats för människor som de egna länderna borde ta hand om! Någonstans måste det bli ett stopp på dumheterna!
För det är faktiskt dumheter att tro att Sverige kan vara hela världens samvete. Permanent uppehållstillstånd för flyktingar från Syrien, så bra! Då kan en del ha Sverige som en plattform och hemort medan de åker ner och hjälper terroristerna i hemländerna!
Vi ser ju nu vad som händer!
Nu är det fullt krig i Irak. Ska vi ge dem också permanent uppehållstillstånd?
Anders Borg erkände häromdagen att flyktingmottagandet spräckte landets budget. Var något annat att vänta?
Att ta ansvar för ett land är också att inte ta vatten över huvudet i åtaganden som man inte klarar av. Om man inte tar ansvar mår inte landets invånare bra  och inte heller de flyktingar som kommer hit och som inte blir ordentligt omhändertagna därför att resurserna egentligen saknas, trots att en del skär guld av asylmottagandet. För det är nog däri det stora intresset ligger, en del tjänar mycket pengar på det här!

11 kommentarer:

LFL sa...

1) Om tiggeriet förbjuds i andra länder kan det skapa en ohållbar situation i Sverige, om Sverige blir en av få länder som avvisar tiggare. Eftersom orsaken till tiggeriet är svår diskriminering och/eller direkt förföljelse i tiggarnas hemländer, behövs ett samlat agerande mot dessa hemländer från hela EU, i stället för att EU-länderna skyfflar tiggarna mellan varandra.

2) Enligt Migrationsverket måste en flykting ha ett skyddsbehov för att få uppehållstillstånd här. Skyddsbehovet kan vara individuellt, och då ska - enligt Migrationsverket - flyktingen ha permanent uppehållstillstånd, eller generellt, och då ska flyktingen har tillfälligt uppehållstillstånd.

Med generellt skyddsbehov menas situationen i landet, exempelvis inbördeskrig. Migrationsverkets beslut att i princip ge permanent uppehållstillstånd till flyktingar för Syrien innebär att man har frångått denna regel och ger permanent uppehållstillstånd även till flyktingar (från Syrien) som har ett generellt (enligt nämnda definition) skyddsbehov. Man får hoppas att Migrationsverket ändå gör en individuell prövning av varje asylärende, så att inte förföljarna själva kan lura till sig permanenta uppehållstillstånd genom att låtsas tillhöra de förföljda.

Om alla ska få permanenta uppehållstillstånd som huvudregel och ingen ska tvingas återända när skyddsbehovet har upphört, så kan det bli ett hårt slag mot offren för framtida konflikter, förutsatt att det finns gränser för hur många vi kan hjälpa - och det dessutom finns gränser för hur många flyktingar som kan bidra till sin egen försörjning genom att jobba, utan att någon annan blir arbetslös.

Mp och SD vill - fastän på diamentralt olika sätt (alltför "generös" resp. alltför restriktiv invandringspolitik) - göra det svårare för flyktingar med verkliga skyddsbehov att få skydd i Sverige. Förutom att vi måste ha mottagningskapacitet för de verkligt skyddsbehövande, måste de skyddas mot sina förföljare, så att inte de också kommer hit.

nya tant lila sa...

Det här förstår jag inte. Varför skulle situationen i Sverige bli ohållbar om vi var ett av de få länder som avvisade (?) flyktingar?

LFL sa...

Felskrivning. Så här ska det vara: Om tiggeriet förbjuds i andra länder kan det skapa en ohållbar situation i Sverige, om Sverige blir ett av de få länder som inte avvisar tiggare.

Tiggarna är inte flyktingar. De bör inte heller kallas EU-migranter eftersom de har för avsikt att återvända hem sedan de har tiggt ihop tillräckligt mycket pengar. Eller sedan deras turistvisum har gått ut.

För att räknas som flykting måste man ansöka om flyktingstatus och har då rätt till dagersättning som asylsökande. EU-medborgare, som vistas i Sverige som tillfällig besökare har rätt till bistånd från det svenska samhället bara i akuta nödsituationer. De har rätt till sjukvård på hemlandets bekostnad.

Det har förekommit att tiggare från Rumänien har fått sjukvård i Sverige på hemlandets bekostnad - vilket Rumänien har gått med på att betala (åtminstone i det fall jag känner till) med det otroliga svepskälet att tiggaren hade en giltig sjukförsäkring. Rätten till sjukvård i ett annat EU-land på hemlandets bekostnad gäller oavsett om EU-medborgaren ifråga har en sjukförsäkring eller ej.

Vad jag menar med ett samlat agerande från hela EU är att EU måste tvinga Rumänien och andra trilskande länder att uppfylla sina skyldigheter som EU-medlemsstater. Okej, då. Låt då andra EU-länder ta över kostnader för försörjningsansvaret för dessa EU-medborgare, men räkna av kostnaderna härför från EU-stödet till Rumänien och andra hemländer. såvida de inte vill bosätta sig permanent i vistelselandet.

Vill de det, ska de ha bostad, jobb och språkundervisning. Tiggarna själva säger ju att de vill jobba. Varför ska vi ha gästarbetare från länder utanför E,. när den behövliga arbetskraften till bärplockning, skogsplantering och andra enklare jobb, redan finns här och är EU-medborgare, men sitter på gatorna och tigger?

Jag har hört att tiggarnas hemkommuner inte ens ansöker om EU-stöd för att EU kräver att den sökande kommunen ska finansiera åtgärderna till hälften, och det har dessa fattiga kommuner inte råd med. Men det måste väl ändå gå att lösa genom förhandlingar mellan EU och Rumänien? I stället åker Sveriges utrikesminister till Ukraina och lovar miljarder i EU-stöd till Ukraina, om Ukraina närmar sig EU.

birgitta sa...

Orkar inte med de långa harangerna, som säkert innehåller bra saker.
Tycker inte om att man talar om förbud och tiggeri.
Återigen, det handlar om behövande medmänniskor i nöd.
Förstår att det stör vissa personers samvete att se dem sitta med sin pappmugg och pinas.

nya tant lila sa...

Jo, men det är Rumäniens sak och inte vår. Man måste dra gränser!

birgitta sa...

Naturligtvis är det Rumäniens sak.
De människor som söker vår hjälp måste vi hörsamma. Rumänien tar inte sitt ansvar och det kommer aldrig att bli någon revolutionerande förändring, beträffande synen på de stackars människor det gäller. ROMER!

nya tant lila sa...

Man kan inte hörsamma alla, det bara är så! Detta är inga asylsökande, utan EU-medborgare. Tiggeriet är förnedrande för dem som utför det! Ingen skulle behöva sitta på huk med en mugg som någon i nåder lägger några kronor i. Det måste finnas andra lösningar.

birgitta sa...

Så klart det finns andra lösningar men innan vi fått dem måste vi hjälpa till.
Det är fruktansvärd men jag hälsar alltid och försöker säga några ord och lägga en sedel i alla fall.

nya tant lila sa...

Jag tycker, som sagt, att det är fruktansvärt förnedrande för dem att sitta där och få några kronor i en burk. Det borde vara under vår värdighet att låta dem vara kvar. De är ju EU-medborgare. Behövs det inga bärplockare? Jag läste om en man som bara för att pröva hade tiggt. Han hade fått in motsvarande 17 000 kronor skattefritt på en månad! Inte illa!

birgitta sa...

Må vara honom väl unnat!
Kanske värt att prova.
:-)

nya tant lila sa...

Ja, vem vet?