torsdag 28 augusti 2014

Ratad av lokaltidningarna?


Följande insändare skickad till BLT, Sydöstran och Blekingeposten verkar inte bli publicerad någonstans! Här är den alltså!                                 
                                        EN TOTAL POLITISK IDEOLOGIRÖRA
Efter en lång dvala verkar nu de politiska partierna ha vaknat till ordentligt inför valet och överglänser varandra i vad de lovar oss. Det verkar som om hela regeringsfrågan kommer att bygga på vem som ger de bästa buden. Förgäves försöker jag- och flera med mig?- hitta de ideologiska linjerna inför valet.

Jag trodde till exempel att förstatligande var något som socialistiska partier drev. Därom är det tyst från Socialdemokraterna. Jonas Sjöstedt vill dock ha statliga asylboenden, och det är ju något på den vägen. Folkpartiet vill förstatliga skolan och Göran Hägglund driver frågan om förstatligande av sjukvården. Jag  försöker tänka på konsekvenserna om detta skulle genomföras. Har de tänkt på hur det ska gå till?

Det liberala Folkpartiet, som sätter individens frihet i fokus, vill tvinga föräldrarna att dela på föräldraförsäkringen efter fastställd modell.

Den skandalösa behandlingen av Folkpartiets gruppledare, Erika Nagy, i Olofström talar väl också sitt tydliga språk om ett parti där man lätt slår huvudet i taket, och där man inte får tänka självständigt längre. Erikas insändare var inte på minsta vis rasistisk! Är detta liberal anda?

Fredrik Reinfeldt vill att vi ska öppna våra hjärtan inför en ström av flyktingar som vi uppenbarligen inte är förberedda på. Ute på de tillfälliga asylboendena sitter, enligt uppgift i media, 11000 personer med uppehållstillstånd, som ännu inte kunnat få någon kommunplacering, och av dem har 800 väntat i ett år på en sådan. En intervjuad berättade hur han fått en plats på en kurs via Arbetsförmedlingen, där han sitter och surfar för sig själv eller skriver på Facebook. Är det sådant skattepengarna går till?

Socialdemokraterna verkar vara mest intresserade av ett samarbete med Miljöpartiet och tror inte på Vänsterns kompromisslösa hållning, då det gäller vinster i välfärden. Miljöpartiet och Socialdemokraterna lär knappast ha samma energipolitik. Hur ska de kunna gå ihop?

Nu vill Socialdemokraterna också gynna lärarna, fast inte genom karriärtjänster främst. Både S och Folkpartiet tycks tro att man får eleverna att må bra om lärarna tjänar mera och om lärarna kan göra karriär! Som pedagog vill jag nog påstå att trivsel i skolan handlar om helt andra saker än om lärarnas löner! Alla elever ska gå i gymnasiet, tycker S, som vill göra gymnasieskolan obligatorisk. Jag tänker på de elever som är skoltrötta och plågar sig igenom de sista skolåren. Då ska de plågas ännu längre! 

För att besegra de politiska motståndarna har nya fenomen dykt upp. Man kan ringa i kyrkklockor för att skrämma människor inför dem som har fått tillstånd att hålla möte, man kan kasta tårtor på dem eller låta en pizza sväva över huvudet på talaren. Man kan ställa sig med ryggarna emot eller skrika och hojta så att den som talar inte hörs.
Är detta verkligen en seriös valrörelse i en demokrati?

Inga kommentarer: