onsdag 20 augusti 2014

Kyrkan i Tiden i Ronneby pastorat


Kyrkan i Tiden i Ronneby församling vill arbeta för ett aktivt och levande församlingsliv med stort engagemang även hos lekmän.

Svenska kyrkans uppgift är att genom förkunnelse av evangelium, och genom att bedriva undervisning och utöva diakoni, göra Jesus Kristus och kristendomen känd. Genom dopet tas vi upp i Svenska kyrkan och när ett barn har döpts är det en viktig medlem i församlingen.

Svenska kyrkan är  dess medlemmar, och alla ska vara lika värda och välkomna i kyrkan. Vi vill ha en församling med god, öppen gemenskap där både anställda och andra medlemmar aktivt försöker få med människor i gudstjänstlivet, som är kärnan i verksamheten.

Kyrkan ska både bygga  på förnyelse och på traditioner. Bibelordet, gudstjänstfirandet  och kyrkans närvaro i människors stora livshändelser som vigsel och anhörigas begravningar är centrala.

Kyrkan får inte förflackas eller bli förytligad, och aktiviteter av  mera kommersiellt slag som konserter med inbjudna artister av  kommersiell karaktär bör inte  ersätta gudstjänster eller mässor vid de centrala, kyrkliga högtiderna som exempelvis jul, påsk eller pingst.

Det är  viktigt att gudstjänstlivet upprätthålls även i kyrkorna i församlingens ytterområden, liksom att diakoni, barnverksamheter, ungdomsverksamhet och körer,  trots större pastorat, förblir tunga och betydande inslag i alla församlingar.
Eventuella konflikter i personalgrupper bör lösas, och inte mörkas, för en trygg  arbetsmiljö med god jordmån för utveckling och framåtskridande


Så här såg informationsbladet ut om den nomineringsgrupp på två personer som jag tillhörde i senaste kyrkovalet.

2 kommentarer:

LFL sa...

Ordet "traditioner" är tvetydigt, då det är ett av dessa från början kyrkliga begrepp, som har övertagits av det profana samhället och då fått en delvis annan betydelse.

Som kyrkligt begrepp menas med "traditionen" den lära som de första kristna mottog av apostlarna, och som till största delen finns i Bibeln. Men ofta skiljer man mellan "Skriften" (= Bibeln) och "traditionen", som är den del av nämnda lära, som inte uttryckligen finns i Bibeln. Det är allt från kompletterande berättelser (som exempel jungfru Marias upptagning till himlen) till hur svåra bibelställen ska tolkas.

Med "traditioner" som modernt ord menar vi idag allehanda gamla sedvänjor, oavsett ursprung, exempelvis skolavslutningar i kyrkan. Är det över huvud taget en gammal sedvänja?

nya tant lila sa...

Jag tror inte att de röstande kände något större behov av en närmare analys av ordet tradition.