lördag 2 februari 2013

Sätt reportrarna på SFI-undervisning!

Jag hade tänkt hålla mig borta från bloggandet nu över resten av helgen, men så var jag i affären och köpte då också Expressen, för där stod det om Skavlan och Anna Wahlgren från programmet igår. Nu ska jag inte skriva om det, utan om den brist på grundläggande kunskaper i svenska som många reportrar uppenbarligen har.

Att man skriver sin EGNA bil i stället för sin EGEN bil, som det i vart fall fram till 2006 (min SAO) hette, och troligen fortfarande ska heta, må vara förklarligt eftersom det är logiskt. Det heter ju min STORA bil och så vidare. Men när man inte kan skilja på sig och honom och sin och hennes då är det illa. Det är många gånger som jag har läst en mening och undrat vems man eller fru det egentligen var. För det är faktiskt skillnad på "Han går ut med sin fru" och "Han går ut med hans fru."
Detta kan nog åtminstone de elever jag hade i undervisning i SFI.
Problemen med vanlig svenskundervisning är ju att man inte lär språket på samma sätt som i SFI:n, där man läser svenska som om det vore ett främmande språk och lär sig reglerna. Därför ska inte heller lärare utan specialkompetens undervisa på Svenska för invandrare.

Jag tycker att även reportrar i Expressen, Afonbladet och lokaltidningarna bör behärska svenskans regler.

Idag kan man i artikeln om Anna Wahlgren i Expressen läsa följande mening "Hon hade nyss kommit ut med barndomsskildringen "Felicia försvann" som är en rasande uppgörelse med sin mamma."
Vems mamma? Är det bokens mamma?
Det ska heta HENNES mamma eller också får man skriva om det till "där hon har en rasande uppgörelse med sin mamma".
Dåligt! Jag ska mejla reportern som slipper figurera med namn här. Hon ser ung ut!
(Komma- bristen före som-satsen kan vi se genom fingrarna med!)

Den här typen av fel är mycket frekventa i artiklar!

Det hände mig för en tid sedan att en vikarierande insändarredaktör ändrade en av mig inskickad korrekt pluralform i en debattartikel till en som var felaktig. Och jag tänkte att nu ser mina gamla kolleger, svensklärarna, detta. Det hade de gjort! Men de begrep att jag inte var den skyldiga när jag berättade hur det var.

Inga kommentarer: