tisdag 26 februari 2013

Missriktad upprördhet hos drottningen?

Sympatierna för drottning Silvia strömmar när hon har anmält tidningar för att ha publicerat det collage som fotografen Elisabeth Ohlson Wallin har gjort, där hon kritiserar kungen och hans vänners kvinnosyn och har satt drottningen på huk, medan hon försöker få in ett hakkors under mattan.
Det har sagts att drottningen har tolkat det som att hon skulle försvara nazismen. Detta måste väl ändå vara fel. Det finns ingenting i collaget som kan ge den tolkningen! Som jag ser det med mina konsthistoriska ögon försöker EOW bara skildra att drottningen försöker dölja sin fars nazistiska förflutna, och det var ju länge väldigt tyst om detta, innan drottningen lät undersöka och gav en redogörelse för hur det hade varit. Har hon med det att göra? Har ni inte hört talas om "guilt by association"? Kan man fostras av en far som är nazist helt utan spår? Det har många gånger spekulerats om hovets ställning till nazismen inte minst då det gällde kungens mor, Sibylla, som ju var tysk, som bekant.

Nej, jag tror inte att drottning Silvia har sympatier för nazismen, men jag tycker inte att hon ska tolka ett konstverk helt uppåt väggarna. Och att anmäla tidningar för att de har publicerat ett fotocollage lär nog inte röna några framgångar, annat än att bilden får ännu mera uppmärksamhet, som vi har kunnat se de senaste dagarna.

Men, nu kommer jag fram till det jag vill säga. Kan en hustru verkligen bli mera upprörd inför att man har tyckt att hon försöker mörka sitt fars förflutna än över sin mans påstådda otrohet med en känd artist? Verkar inte detta lite märkligt?
Om jag vore i hennes kläder så skulle bilden av den nakna Camilla Henemark med de kostymklädda herrarna runt sig, som äter pizza på hennes nakna kropp vara mycket mera upprörande.

Är det något som drottningen borde vara upprörd över så är det väl ryktena, som verkar ytterst välgrundade, om hennes mans otrohet.
Vi ska inte bara se mellan fingrarna på ett uppträdande som känns som ett manér hos en överklass som tar sig friheter som andra nog skulle tveka att göra.
Är man monark och ska vara ett föredöme får man nog försöka leva upp till detta också! Det är de övertrampen drottningen borde rikta sitt raseri emot!

Inga kommentarer: