torsdag 3 januari 2013

Misshandel handlar ofta om makt

Exemplen är otaliga på de människor-oftast kvinnor- som stannar kvar eller går tillbaka till sjuka relationer med en misshandlande partner, vare sig det gäller psykisk eller fysisk misshandel eller både och.
70 kvinnor per år blir mördade av en nära anhörig.

Våldet i destruktiva relationer trappas ofta sakteliga upp. Det börjar med subtila psykningar, som kanske är så subtila att den som utsätts för dem undrar om de verkligen är psykningar. Men det är de. Sedan börjar lögnerna och dubbelspelet, bristande öppenhet och hot. Så kommer nedvärderingarna  med hånfullheten och försöken att knäcka den andres självkänsla.
Är denna nu inte ett mähä har förmodligen ställningskriget kommit i full gång med en ömsesidighet i kränkningarna och nedvärderingarna.

Det finns män som nekar kvinnor frihet, mediciner, mat eller/och sex. Allt för att utöva sin makt.

Nästa stadium kan vara spottning och öppna okvädningsord. Ännu inga slag, men de kommer garanterat och kanske sparkarna också. Det är bara olika steg på skalan och en fråga om tid.
I värsta fall blir någon mördad. 70 kvinnor per år i Sverige!

Vilka stannar? Vilka går tillbaka till sådana sjuka relationer?
Jo, naturligtvis de som hyser hopp, de som låter sig duperas och de som är tillräckligt korkade!
Andra begriper att de ska dra... Långt, långt bort från detta sjuka beteende hos (oftast) män med urusel självkänsla och behov av makt och ett inflytande som de kanske inte har lyckats uppnå någon annanstans.

Varje aning om rop på hjälp från en utsatt kvinna borde därför uppmärksammas av omgivningen!
Och kvinnor bör informera sin omgivning om situationen - innan de är mördade!

Inga kommentarer: