fredag 25 januari 2013

Dom - och Vitänkande

Ibland är det så att någonting inte finns, fastän det finns.
- Jag är inte rasist, kan någon säga.
Nej, kanske inte rasist, men samtidigt kan många människor ha det som är förutsättningen för rasismen nämligen ett starkt Dom- och Vitänkande.

Detta tänkande är en förutsättning för mycket. Mobbning skulle inte existera om man inte tänkte i banorna att det var någon som skulle uteslutas ur gruppen.

När man en gång har fått upp ögonen för hur ofta mobbningstendenser förekommer i vårt samhälle blir man förvånad. Själv blir jag alltid lite observant när jag kommer till sammanhang där man exempelvis säger
-HAN är bra.
Ofta finns det då en sorts underton av att någon annan är mindre bra, att favorisera ger ibland också motsatsen.

En del människor saknar totalt social kompetens. Har man umgåtts mycket med andra människor som i sina yrken har varit tvungna att tillägna sig en sådan kan man bli förvånad över hur lite folk ibland  begriper. Dessa människor har ibland också en tendens att sluta sig till mobbningsgäng eller gå in i ett mönster av mobbningstendenser. Allt för att få vara del i något, någon sorts social grupp som man inte lyckas komma in i på ett naturligt sätt.

Vi kan också se sådant i skolorna där elever som är lite utanför plötsligt kommer in i en grupp genom att ansluta sig till dem som mobbar andra.

Jag tänker på detta när jag läser vissa bloggar som har klar mobbning av andra människor, och när jag ser fancluben som ansluter sig till kverulanterna. Vi är ju gruppvarelser!

Dagens ungdomar har ofta från barnsben slipats mot andra på dagis och förskolor. Annat är det med den generation som jag själv tillhör som gick och höll mammorna i kjolarna tills de kom i skolan. Här finns på något sätt en sorts inlärd social missanpassning eftersom man aldrig på allvar har fått samarbeta med andra såvida man inte har haft jobb, där man har varit tvungen att göra detta. Det är klart att man då kan känna sig lite vilsen och desperat söker sig till någon form av gemenskap, äkta eller falsk.
För inte kan väl ett Dom- och Vitänkande och  mobbning vara en fast grund för tillhörighet?

Inga kommentarer: