måndag 16 januari 2012

Omsorg eller förtjänst?

Den där stora vaccinationsskandalen, som det är så tyst om, när flera barn fick livslånga sjukdomar och Socialstyrelsens företrädare ( det var det väl?) satt i tv och talade om att vi var ansvarslösa om vi inte vaccinerade oss, har fått mig att tänka till.
Om jag vaccinerade mig? Nej, men jag hade nog gjort det om jag hade varit i 30- 35 årsåldern. Nu hade jag genomlevt flera svåra influensor, som sades ge ett visst skydd, och jag brukar inte vaccinera mig mot influensa.

Men efteråt kan man ju undra om inte detta var läkemedelsindustrins stora scoop. Vad styr dessa uppmaningar till oss om undersökningar och vaccinationer? Är det någon sorts omtanke om Folket eller ett sätt att håva in enorma summor till sjukvård och läkemedelsindustrin?

Nu har det kommit en kallelse till mammografi igen. Numera är det bara 1,5 år emellan. Mår egentligen gamla bröst bra av att pressas samman och få en massa röntgen så ofta?
Har någon i min släkt haft bröstcancer? Inte vad jag vet. Är jag i någon sorts riskgrupp? Inte vad jag vet.
Då finns det andra sjukdomar som jag troligen är i större fara för, men dem undersöker ingen mig för.
Mammografin utförs av ett privat företag numera. Hur mycket förtjänsttänkande finns det i de här allomfattande undersökningarna? Eller är det mig de värnar om?
Jag undrar det.
En dag har man väl upptäckt hur farligt det var med alla dessa röntgenundersökningar.
Jag tror att jag har fått nog av detta nu. Den dagen jag misstänker att något är fel, då ska jag gå dit. Att bara undersöka för undersökningens skull, utan tanke på vem som är i riskgruppen känns nu med stigande ålder lite märkligt.
Jag börjar alltmer  tro att vi styrs av vinstintressen.

Inga kommentarer: