onsdag 18 januari 2012

Har Socialdemokraterna aldrig regerat?

Det är onekligen lite märkligt att lyssna på partiledardebatten och höra Håkan Juholt framställa det som om Alliansen var skuld  till allt det kaos de försöker rätta till, inte minst i skolan.

Jag blev så förvånad när jag började arbeta i kommunala skolor och upplevde vilken total nonchalans man kunde ha vad gäller lärarbehörigheter.
Där satt lärare utbildade för lågstadiet, ja, till och med frititdspedagoger, och undervisade upp till åk 9, rättade nationella prov och satte betyg. Jodå pedagogiskt kunde de vara bra, men det handlar om ett innehåll också. Som lärare måste man ha gedigna kunskaper i ämnena.
Socialdemokraterna har väl länge hyllat att en ann´ är så god som en ann´ och att vem som helst kan göra vad som helst. Man har många gånger blandat ihop skola med folkbildning, där man söker kunskap tillsammans. Den modellen går inte att applicera på grundskolan mer än i mycket liten omfattning.

Socialdemokraternas företrädare borde inte bortse ifrån att regeringen nu jobbar för fullt med deras egna misslyckanden.

Inga kommentarer: