tisdag 3 januari 2012

Förnedrande pigsyn

Jag trodde att det var slut på synen att man var mindre värd om man jobbade i någons hem. Men tydligen har några s-sympatisörer fortfarande synen att man då är "piga" och att detta är något väldigt lågt.
Att RUT-avdraget har inneburit att människor har fått nya möjligheter att få riktiga jobb med allt vad det innebär av pensionspoäng, sjukersättningar, semester och skattebetalning verkar inte dessa människor inse.
Varför är det fult att städa hos någon? Är det fult att städa på kontor eller på en skola? Får man arbeta som trädgårdsmästare hos enskilda personer? Vad är detta för konstig syn på människor och människors uppgifter?
Själv har jag jobbat en hel del i servicejobb som reseledare och även som guide. Jag tycker att det är kul.
Men jag har också märkt hur olika man kan bli behandlad. Under någon säsong gick jag in under min semester som rektor och arbetade ute i Europa som reseledare. Då märkte jag markant skillnaden; det var för många ganska självklart att man kunde köra med en reseledare.
Om man nu hävdar att man tror på människors lika värde, då måste man också visa detta i praktiken, och då är alla jobb lika värda.

Inga kommentarer: