onsdag 14 november 2012

Att hotas tär på en

När man talar om misshandel tänker väl de allra flesta på slag, någon slår någon annan. Det verkar som om detta är det yttersta och det värsta som kan hända.
Jag, som länge har levt i miljöer där man inte tar till det kroppsliga våldet, utan är betydligt mera sofistikerad i sitt sätt att plåga andra, ler bara när jag hör detta. Och så tänker jag på de kvinnor i min omgivning som har levt under goda ekonomiska och sociala förhållanden och haft riktiga jävlar till män.

Något av det vanligaste i den psykiska misshandeln är nog hoten. Hot om förtal, hot om att man ska bli lämnad på ett eller annat sätt. Man kan ju bli lämnad genom att någon hittar någon annan, och man kan bli lämnad för att någon dör.
Hot om döden finns implicit om någon inte tar sina livsviktiga mediciner som han/hon ska.

- Ja, om jag bara hör väckarklockan ska jag åka.
Även en så enkel sak finns det ett inbyggt hot i.

Man kan bli icke-lyssnad på, och ignorerad på annat sätt. Det finns män som inte låter kvinnor få ordentligt med mat och dryck och som isolerar dem från ett socialt liv.
De kan få höra hur hemska de är och vilken plåga de är för mannen. Sedan kan man ju fråga sig varför han inte lämnar dem då.

I mitt långa relationsliv skulle jag kunna räkna upp mycket som också är självupplevt. Som att man berömmer andra kvinnor och ignorerar en själv. Det kan vara kvinnor som ytligt sett ter sig bättre, har högre position yrkesmässigt eller är bättre på annat sätt eller snyggare.
Det roligaste jag har hört i den vägen var nog en man, som i stället för mig skulle skaffa sig en fattig kvinna, sade han. Nu är jag inte rik, men heller inte fattig.
Och hur kan man konkurrera med något sådant?

Det otäcka, när man utsätts för psykisk misshandel, är att denna har ett syfte. Det pågår en maktkamp som ska bryta ner en för att den andra parten ska få övertaget i relationen.
Man bör tidigt vara observant på detta och reagera, för en dag är man så nedbruten att man inte längre kan eller orkar göra detta. Då är man uppäten och förintad, kanske färdig för psyk.

En bra indikator på mäns karaktär är att lyssna på historier om tidigare kvinnor.
Hittar du en man som har haft en eller flera påstått psykiskt störda kvinnor i sitt liv, så lägg benen på ryggen och spring! Vi är nog många, som när vi väl har träffat på dessa omtalade "galningar", har upptäckt att det nog är fullt normala- och ibland mycket trevliga- kvinnor.Man känner inte alls igen det man har hört. Nu kan naturligtvis folk bete sig olika i olika situationer, men har en man fått en kvinna till att uppträda hysteriskt, då ska man nog granska mannen och inte kvinnan!

Jag lyssnade på Märtha Tikkanen häromdagen som just talade om dessa svåra män, och hur svårt det kan vara att lämna dem.
Ändå vet nog de flesta kvinnor att detta är exakt det som de faktiskt måste göra- för att överleva mentalt, åtminstone mentalt- kanske   kroppsligt också, för det kan bli livsfarligt!




Inga kommentarer: