söndag 8 februari 2015

Alla människors lika värde?

Borde vi inte ta oss en rejäl funderare över vad det är vi springer runt och säger - egentligen.
I vårt samhälle, så fullt av utklassningar av olika slag, hävdar många att de samtidigt tror på alla människors lika värde. I vad då?

Ska vi börja med fosterdiagnostiseringen? Är det alla människors lika värde som gör att det numera föds så få barn med Downs syndrom? Människor med Downs syndrom sägs ju vara glada och nöjda. För vems skull är det då de ofta aborteras?

Sedan kan vi gå vidare till betygen. Är det för att vittna om alla människors lika värde som vi har dem?
Och är det allas lika värde som gör de ibland enorma löneskillnaderna på samma arbetsplats, där ledningen håvar in fantasibelopp medan andra anställda inte kan leva ensamma på sin lön?

Är det alla människors lika värde som gör att människor skönhetsopererar sig och/eller hetsar sig halvt fördärvade för att minska i vikt? Och är det detta värde som gör att tjockisar så ofta trakasseras offentligt, vilket verkar vara helt okey, för alla tycks så angelägna om andras hälsa!

Vårt samhälle är fullt av jämförelser där etiketter av bra och dålig, bättre och sämre sätts på oss. Strävan att vara bra, att bli bättre, att vara bättre i jämförelse med andra är djupt ingrodd.

Så vad betyder då " Jag tror på alla människors lika värde"?
Är det så att man accepterar någon TROTS att vederbörande helt klart inte står sig i konkurrensen. Det skulle kanske heta att man tror på allas lika värde även om de betraktas som dummare, fulare, sjukare och överhuvudtaget mindre värda ur samhällets och omvärldens sätt att se? Ett lika värde syns ju faktiskt inte alls i samhällets normer!
Så hur får vi det att gå ihop med det som så många människor hävdar?
Det sitter en tiggerska utanför vår affär, som jag har skrivit tidigare. Jag försöker kommunicera med henne. Tänker att det kanske lite värmer hennes hjärta, och dessutom undrar jag över hur hennes liv ser ut. De allra flesta går förbi henne som om hon var osynlig. 
Hur många av dessa hävdar "Alla människors lika värde" om vi frågar dem? Skulle de själva vilja vara osynliga?


Inga kommentarer: