söndag 7 september 2014

Nej, Åke Bonnier, kyrkan ska inte ding-donga när människor talar!

Det är faktiskt så i ett demokratiskt samhälle att människor har rätt att tala och bli hörda. Tycker man att de har fel ska man bemöta dem, man ska inte tysta dem! Jag hörde talas om en man som stoppade fingrarna i öronen och sade "bla, bla, bla" när han hustru sade något som inte passade hans uppfattningar. Jo, de är skilda nu, för hans hustru var en klok människa!
Ibland är det faktiskt fara å färde. Det är inte alldeles säkert att nazisterna är den allra största faran idag i Sverige. Den handfull personer som marscherar där är kanske inte så farliga som de som ansluter sig till terroristgrupper eller planerar terrordåd mot Sverige. Där kanske vi har den omedelbara faran i samhället just nu!
Vi som är lite äldre har sett ett annat Sverige. Det är väl inte något vi behöver sticka under stol med. I min skola (jag började 1949 vid sex års ålder) började vi dagen med psalmsång och en kristen betraktelse med händerna knäppta, där vi satt stilla i våra bänkar. Kristendomskunskap var ett viktigt ämne, likaså historia. Nu läser ungdomarna religionskunskap i stället. Konfirmationsundervisningen verkar på sina hålla handla mer om medmänsklighet än om kristendom. Det gäller kanske att inte vara alltför religiös för att passa så många som möjligt i ett starkt sekulariserat samhälle!
Vårt land håller på att förvandlas. Det gamla kristna samhället finns inte kvar, även om vi som bor ute i byarna kanske fortfarande får en känsla av detta.
Många kanske saknar detta? Kanske är det därför de säger att de är rädda för islam. Ja, och så blir det till muslimer.
Alla kanske inte vill höra minareternas böneupprop i sin hembygd, eller alla kanske inte tycker att det är okey att kvinnor inte får vara i samma gudstjänstlokal som männen.
Får man tycka det?
Får man överhuvudtaget tycka någonting som inte är absolut PK i detta land numera?
Jag tycker INTE, Åke Bonnier, att kyrkklockor ska ding-donga när människor talar! Det tycker jag är otroligt respektlöst vad som än sägs! Du är inte medarbetare till ett mångkulturellt samhälle i första hand genom sådana inställningar. Du är medarbetare till ett samhället där människor tystas, och där det som kan vara farliga strömningar går under jorden. Är det ett sådant samhälle Svenska kyrkan vill ha?

Inga kommentarer: