lördag 20 september 2014

Nationalism är inte rasism!

Jag måste vara väldigt dum, obegåvad och obildad, men det är en del jag absolut inte förstår i dagens debatt.
Hur kan en nationalistisk inriktning betecknas som rasism? Sådana har ju funnits i historien i många perioder, och faktiskt har jag svårt att tro att det hade blivit några krig utan nationalism. Är det inte just sitt eget land som man vill bevara?
Igår fick jag skrämmande bilder från Australien om hur man såg Sverige idag. Och en gammal väninna till mig undrade vad som hade hänt med hennes gamla land. Det är vi många som undrar.

Jag tror att det verkligt farliga i det här landet är den historielöshet som breder ut sig. Den generation som nu växer upp har inte levt under DDR-tiden och sett det förtryck den regim, som så vackert hade målat upp ett jämlikt samhälle, stod för. De ser inga paralleller mellan den trend till åsiktsförtryck och förföljelse av dem som inte har en PK- uppfattning, till det gamla östtyska samhället.  Kommunistskräcken är okänd för dem, liksom den utestängning och de förbud som gällde för kommunister. De ser inte det relativa i saker som sker. De har inte läst historien och litteraturhistorien med våra stora nationalistiska diktare, och de känner säkert inte till den nationalromantiska konsten.Det  som sker i samhället nu är inget nytt! Nationalismen återvänder i perioder!
Den mesta historien de har fått i skolan består av att någon har informerat om förintelsen och eventuellt har man gjort studieresor till de gamla koncentrationslägren.
Nu är jag inte alls säker på att exempelvis medlemmar i Sverigedemokraterna är historiemedvetna, men faktum är att de tankar de bygger sitt program på inte är nya  och inte alls behöver hänsyfta på Hitler. De är en mycket vanlig företeelse i historien, som tydligen svänger åt det nationalistiska hållet på nytt nu.

Inga kommentarer: