fredag 12 oktober 2012

Kvinnorna som vågar berätta

Vissa saker är mera skambelagda än andra. Till dessa hör att man har blivit misshandlad i en relation eller, givetvis, incest av något slag.

Det förvånar mig ofta när jag hör att starka, välkända kvinnor, politiker eller artister, har blivit misshandlade i sina relationer. Men egentligen är det kanske inte så konstigt. Deras styrka är ett hot för mannen, och då försöker han hitta en svag punkt och sedan är misshandeln nära.
De som vågar berätta är modiga!

Andra saker som är tabubelagda är att kvinnor har haft flera/många män. När Jeanette Bonnier, Bonnierkoncernens huvudägare och konstmecenat framträdde i en TV- intervju och frankt "erkände" att hon hade levt eller haft många män, blev jag  både förvånad och glad. Hon vågar berätta.
Dessutom vågade denna kända kvinna tala om hur ensam hon var när hennes enda barn, hennes dotter, hade förolyckats i en bilolycka vid 20-års ålder. Ensamhet är också något fult och opassande.

Vi kvinnor, som inte har varit enmanskvinnor i våra liv, känner kanske att vi inte alltid ska gå till torgs med detta.
Fast sanningen är ju faktiskt den att det är lättare att hitta bara en man för en fast relation än att hitta flera.

Att man sedan kanske verkar leva med lite slit- och slängmentalitet  kan väl hända. Har man separerat ett antal gånger framstår inte separationer från ens partner som några katastrofer. Man överlever, även om det är mentalt ohygieniskt att upprepa mönstret. För det är det!

Inga kommentarer: