måndag 29 oktober 2012

Är sossarna ute och turnerar om vinstbegränsningar?

Vi är nog många som ställer oss lite frågande till Socialdemokraternas senaste utspel om begränsade vinster hos privata vård- och skolanordnare.
Tror de att verksamheterna bara bedrivs på kommun/landstingsbidrag? Jag funderar. Som före detta rektor verkar förslaget på mig ogenomtänkt och märkligt. Detta är ju privat företagsamhet. Inte kan man väl tvinga dem att begränsa vinster som inte kommer från skatteintäkter?
Vad man skulle kunna göra är väl att man har någon sorts kvalitetsuppföljning, och om denna inte höll kunde man ju då diskutera om detta företag skulle få fortsätta med sin verksamhet.

Med mina erfarenheter undrar jag om socialdemokraterna verkligen har kunskaper i verksamheter av det här slaget.
På folkhögskolor har man många intäkter av annat slag än bidrag av allmänna medel. Man kan ha uthyrning av lokaler, konferenser, intäkter av servering av mat för elever och andra. Samma sak måste ju gälla hos många andra utbildningsanordnare.

Skulle kommunen gå in och begära vinstbegränsning på sådant? Eller tror de att kommun/landstingsbidragen kan ge fantasisummor i vinst? I så fall måste verksamheterna ha utmärkta ledare!

Nej, de goda Socialdemokraterna får nog anlita andra experter innan de kommer med sådana förslag! Det hela verkar ytterst ogenomtänkt.
Det är väl inte alldeles säkert att en före detta facklig företrädare har kvalifikationer nog för att veta hur en skola eller ett vårdhem drivs. Detta kräver erfarenhet och budgetinsikter.
Här räcker det inte med vackra ord!


3 kommentarer:

LFL sa...

1) En anordnare, som har sidointäkter på anläggningar och andra resurser, borde ju kunna pressa sitt anbud och vinna upphandlingen. Om det nu är en upphandlad verksamhet. Vilket alla skattefinansierade verksamheter borde vara.

2) Utredningen, som den socialdemokratiska partistyrelsen har gjort, är på 420 sidor, så förslagen är nog väl genomtänkta.

3) Det föreslås ingen av staten bestämd vinstbegränsning, typ x %.

nya tant lila sa...

Wallenberg, ordförande i LKAB, sade ju på TV igår att förslaget från S inte var färdigt. Han verkade skeptisk till det, tyckte jag. Antalet sidor säger väl inget om kvalitén.
Jag kan inte för mitt liv tro att ett kommunbidrag kan ge stora pengar i vinst!

LFL sa...

Det är väl min åsikt också att det finns mer att göra, innan det här kan bli praktisk politik. Det är tydligen meningen att kommunerna ska få mycket att bestämma över själva. En privat verksamhet kan ju fungera bra i en kommun, och dåligt i en annan. Och därför får det inte vara för centralstyrt från staten. Och det finns väl en viss valtaktik bakom detta också. Sossarna vill väl vinna val även i kommuner, vars invånare är nöjda med de privata verksamheter som finns!

Aktieutdelningen i företag, som bedriver skattefinansierad skola, vård och omsorg är i genomsnitt dubbelt så hög som aktieutdelningen från industriaktier i genomsnitt. Med fungerande konkurrens borde det inte vara så. Men hur lätt är det att åstadkomma konkurrens mellan t.ex. friskolor? Hur mäter man kvalitet? Är det alltid skolans fel om eleverna presterar dåligt? Vad säger f.d. rektorn?