fredag 17 oktober 2014

Nej, detta tror jag inte...

Ja, jag är medveten om att jag har min egen tolkning ibland av kristendomen, som någon påpekade för en tid sedan, för
vissa saker faller på sin egen orimlighet för mig.

Jag tror att Jesus kom till jorden för att visa oss vägen,  visa oss modellen för det rike Gud vill ha, göra Gud begriplig. Bara genom honom, och hur han visade att vi ska verka och vara mot varandra kan Guds rike bli verklighet. Detta tror jag.
Och jag tror att tillvaron består av en kamp mellan ont och gott.

Däremot tycker jag att det är otroligt egotrippat att tro att Jesus dog för allas våra synder för att vi skulle bli befriade av nåd. Detta tycker jag är förmätet! När jag var socialist skulle jag ha sagt pissborgerligt!Men det säger jag så klart inte längre! :-)

Jag tror att det är en missuppfattning av ordens betydelse. (Jag vet att jag har skrivit detta förr.) Jag tror att...
Jesus dog på grund av människornas ondska! De korsfäste honom som var god! Alltså inte för människornas skull, utan på grund av människorna. Hans frälsning av världen är för mig att han visar oss vägen till hur världen ska frälsas genom vårt agerande.
Men ondskan fick inte sista ordet, för han uppstod igen. Vi får nog, tror jag, bära våra egna synder och svara för dem. Jag ser Jesus som den första syndabocken, det mest kända mobbningsoffret.

Jag har inga som helst problem med att tro på jungfrufödseln. Den är för mig inte konstigare än att träden slår ut varje vår på nytt, men jag är ju inte naturvetare!
Däremot har jag inga kannibalistiska tendenser och jag ser nattvarden som en åminnelsehögtid och som en symbolhandling, inget annat.

Vem som har rätt ger sig väl på den yttersta dagen! Om nu den kommer...
Men en sak tycker jag mig se klart; genom att fokusera på en personlig syndabefrielse och riter, kan vi helt klart missa det mest väsentliga i den kristna läran; att försöka följa efter de mönster vi har att följa för att kallas kristna.
Och som jag brukar säga; jag tror på Gud och Kristus, trots kyrkan!


Inga kommentarer: