fredag 3 oktober 2014

Anmärkningsvärt

Det är intressant att ha båda de dagliga lokaltidningarna, för då blir man medveten om skillnaden i  hur saker speglas.Vissa händelser, som den ena tidningen slår upp stort, får i den andra mycket lite utrymme.
Mina tre senaste insändare har inte blivit publicerade i BLT. Eftersom jag har skrivit insändare och debattartiklar där i många år, är jag lite förvånad och undrar vad som hänt. Speciellt när den andra lokaltidningen tog in två av insändarna dagen efter det att jag hade skickat dem. Och borde någon stoppa kritiken av statsministern,  som jag hade i den sista, så är det väl en socialdemokratisk tidning och inte en borgerlig!

Sedan vet man ju inte hur ordningen på tidningarna är. Häromdagen var insändarredaktören sjuk, men det fanns ingen ersättare. Och en gång  för en tid sedan undrade jag var ett Dagens ris, som jag hade skickat in, hade tagit vägen. Den vikarierande reportern hittade det då långt ner i inkorgen och publicerade det.

Hur som helst så är det dålig service att inte svara på mejl, anser jag! Även om jag är tjatig, så kan man ju svara!

Igår hade ett tåg stoppat på grund av en olycka mellan Ronneby och Bräkne-Hoby och blivit stående ett par timmar på spåret. Resenärerna fick i vissa fall vänta ett par timmar på buss som tog med dem. Men tågpersonalen tog genast en taxi därifrån och lämnade resenärerna åt sitt öde! Otroligt! Man tror ju knappt att det är sant! De skulle inte missa andra efterföljande jobb gav Veolia som förklaring. Det är väl i synnerhet i sådana här situationer som tågpersonalen behövs! Usel service!
Detta skrev Sydöstran om, men inte BLT. Kände de inte till det?
Nog var det värt att skriva om!

2 kommentarer:

kyrksyster sa...

Tidningarna gör en nyhetsvärdering. Det som inte är en nyhet får inte plats.

Men sen ägnar de sig också åt att sänka konkurrenternas nyheter. Man dödar dem genom att inte publicera eller bara skriva en kort notis inne i tidningen.

Det är alltid lite krig tidningarna emellan. Vilket inte alltid gynnar läsarna.
Ett annat fenomen är om man ska skriva ut namn eller ej.

När jag gick journalistutbildningen på 80-talet hände det sig att den ena tidningen skrev om länspolismästaren som var inblandad i en olycka. Den andra tidningen skrev om 59-årinen som kört rattfull.
Det märkligaste var att studiekamraten bredvid mig sa: "Det är min pappa som är länspolischef men han har inte varit med om nån olycka"

nya tant lila sa...

Ja, det sker en del internt.Jag var frilansreporter på den ena lokaltidningen 1987-90 då jag slutade för att jag flyttade till Stockholm. Där gick jag fackkursen på Poppius journalistskola 1992. Då fick man inte skriva ut namn på exempelvis misstänkta.
Här har man många tjänster ihop mellan lokaltidningarna, bland annat websidan. Jag vet inte om detta gör att en insändare som har blivit publicerad där av den ena tidningen inte publiceras i den andra.
Reportrarna har mycket att göra för de har många nerdragna tjänster, och jag har nog en känsla av att en del är hastverk. Och alla är inte journalistutbildade, och en del är dåliga på svensk grammatik