torsdag 2 oktober 2014

Historielöshet och "rasism"

Jag vet inte mycket om Afrikas eller Asiens historia. Så är det naturligtvis också för de invandrare som kommer hit att de inte har vår historia med sig. Det har ju inte ens våra svenskfödda ungdomar. Och jag själv har inte fått läsa min egen historia före 1658 när Skåne/Blekinge blev svenska.
Idag har jag tänkt mycket på detta. Speciellt ikväll när jag har sett Debatt på TV. Här kommer inflyttade och säger att det är rasistiskt när ordet "negerkung" finns i Pippi Långstrump! Jag ser det som ett ord som ger en helt annan och färgstark bild av Pippis pappa än bara ordet "kung". Jag vill inte bli berövad den kultur som jag växte upp med!
Jag har tidigare skrivit här?, eller var det på facebook, att i mitt tjänstgöringsintyg från AMU i Malmö står det att jag 1978/79 undervisade vuxna "zigenare". Det var väl inga rasister som har skrivit detta. Romerna hette ju zigenare- detta vackra ord- på den tiden!
Jag tycker faktiskt, om jag ska vara riktigt uppriktig, att jag lever i ett ockuperat land och berövas det som jag har vuxit upp med! Kan vi inte sätt stopp för det här tramset! Risken är väl snarare att man BLIR rasistisk av detta!

1 kommentar:

LFL sa...

Den mest omvälvande händelsen i Svealandskapens historia får ungarna inte ens läsa om i skolan. Sparrsätra 1247. Det var där och då som den uppländska allmogen miste sin frihet och blev skattskyldiga till den svenska ockupationsmakten. I stället blir ungarna ilurade att det var upplänningarna sjäva som grundade denna statsmakt.