fredag 10 oktober 2014

En statsminister får inte vara bufflig!

Stefan Löfven tycker att alla ska få erövra den vita mössan. Det tror han att alla kan. Det tror inte jag som utbildad och tidigare verksam lärare/rektor.  Han tror att alla kan bli högskolebehöriga. Detta tror jag inte heller. Också i insikten att jag själv knappast skulle klara ett naturvetenskapligt gymnasium med matte, fysik och kemi som huvudämnen. Min begåvning ligger inte åt det hållet! Det hållet är obegåvat hos mig!
Däremot tror jag som gammal folkhögskolemänniska och folkbildare på alla människors förmåga att erövra bildning. Bildning är något mycket större och mycket finare- ja, jag skulle vilja säga ädlare- än utbildning. Bildning är insikten om hur vi bör bete oss i olika omständigheter och situationer.
En bildad människa talar med alla. Speciellt talar man med dem som man bör tala med, till exempel företrädare för andra politiska partier i riksdagen. En bildad människa bemöter människor vänligt, även om man inte tycker som de.
Man bemöter, förklarar, svarar i telefonen och svarar på brev och mejl. Man behandlar inte medmänniskor som luft, och man ser alla människor som sina medmänniskor.
I mina ögon är Stefan Löfven bufflig. I mina ögon verkar han helt sakna bildning.
Det vore kanske bättre att alla fick chansen att bli bildade i stället för att alla fick chansen att få den vita mössan. Jag tror att det första bättre hade bäddat för ett gott samhällsklimat.
Det gör inte mobbande statsministrar med ett falskt likatänkande.
Sådana som gillar olika utom...

1 kommentar:

LFL sa...

Jag tror säkert att alla människor, utom de som har allvarliga hjärnskador, kan bli högskolebehöriga, d.v.s. att de har tillräckligt bra hjärnor för att klara detta. Det är studiemotivationen, eller något annat, som saknas. Jag tror inte att den blir bättre av tvång att fullfölja sina studier före ett visst levnadsår.