lördag 13 april 2013

Kombinationsmöjligheter

Nu verkar Socialdemokraternas nye partiledare kräva att Omar Mustafa ska välja mellan ordförandeskapet i Islamiska förbundet och partistyrelsen i Socialdemokraterna.

Vissa kombinationer fungerar inte. Vad jag har hört lär man inte heller få vara medlem i Frimodig kyrka och i Socialdemokraterna samtidigt. Vet dock inte om detta är sant! Men det är väl rimligt.

Man kan ju liksom inte vända kappan efter vinden hur som helst! Borde inte kunna! Men det kan man kanske så länge man liksom tiger med var man egentligen står.
Har det någon betydelse om man inte GÖR något?

Självklart! Det handlar om trovärdighet.

Jag har, som skrivet, sett många gå från S till andra partier, men jag har nog bara sett en som har gått från andra partier till S. 

Frågan är om det är möjligt att göra detta? Accepterar Socialdemokraterna dem som har varit medlemmar i andra partier fullt ut?

3 kommentarer:

LFL sa...

Enligt Socialdemokraternas partistadgar får man inte vara med i både S och någon annan organisation (oavsett om den kallas "parti" eller ej) som ställer upp i allmänna val, i vilka S ställer upp som parti. Efter viss tveksamhet i frågan har en tidigare partikongress beslutat att val inom Svenska kyrkan, även efter skilsmässan från staten, är att anse som allmänna val.

Förbudet gäller inte bara FK, utan även de andra "opolitiska nomineringsgrupperna" (även den socialdemokratin närstående ÖKA). Förbudet gäller även enfrågerörelser, som ställer upp i allmänna val, exempelvis till EU-parlamentet. Denna regel är inte unik för S. Moderaterna har haft samma förbud vid val inom Svk, men har så vitt jag vet infört ett undantag för just val inom Svk inför senaste kyrkovalet.

Islamska Förbundet ställer visserligen inte upp i val, men är inte heller (så vitt jag vet) en gudstjänstfirande gemenskap av samfundskaraktär, utan snarare en politisk organisation med syfte att främja en viss livsstil, och eventuellt även att påverka lagstiftningen, så att kvinnan underordnas mannen inför lagen.

Man måste skilja mellan religionsutövning och politisk verksamhet. Man kan kanske vara medlem i Islamska Förbundet utan att arbeta aktivt för Förbundets syfte, men inte som ordförande. Det är väl inte heller lämpligt att han stannar kvar som ordförande och utnyttjar ordförandeposten till att över huvudet på övriga medlemmar försöker förändra förbundet i socialdemokratisk riktning.

Han har alltså styrelseuppdrag i två organisationer, vars ändamål i vissa avseenden kolliderar med varandra. En liknande fråga har också varit uppe i Kd, då en riksdagsledamot för Kd tvingades avgå som ordförande i en anti-abortorganisation, som aktivt motarbetade det just tagna rikstingsbeslutet i abortfrågan.

Notera att Stefan Löfvén kräver att han ska avstå som ordf i Islamska Förbundet och inte ur partistyrelsen. Det handlar alltså inte om något åsiktsförbud, eller krav att man ska stödja en viss åsikt i en rent teologisk fråga.

nya tant lila sa...

Vad som har stått i media är att S.L. har sagt att O.M. får välja. Men han har visst lämnat uppdragen inom S nu, ser det ut som.

LFL sa...

Media citerar inte alltid korrekt, Så jag låter det vara osagt exakt vad Löfvén har sagt. Men nog får man uppfattningen att O.M. hade kunnat stanna kvar i partistyrelsen, om han hade avstått från uppdraget som ordförande i Islamska Förbundet.

O.M. har nu tydligen valt att avstå från partistyrelseuppdraget. Han skriver i ett slags avskedsbrev att Partiledningen menar "att man inte kan förena ett partiuppdrag och ett uppdrag i det muslimska civilsamhället", vilket är ett direkt felaktigt påstående.

Det muslimska civilsamhället är mer än Islamska Förbundet. Om han menar att det inte finns något muslimskt civilsamhälle vid sidan av I.F, så är det illa. Enligt media står det i I:F:s stadgar att män och kvinnor ska ha olika laglig status.

En sådan åtskillnad kan bara uppnås genom att upphäva stora delar av den lagstiftning om jämställdhet mellan män och kvinnor, som har genomförts under de senaste 150 åren. Ganska oförenligt med styrelseuppdrag i S.