söndag 21 april 2013

Att välja vem man vill vara

Helt klart påverkar ens omgivning en. Det utbildas mönster, och du blir någon i det mönstret och sammanhanget och uppträder förmodligen enligt den du är där.

Därför är det viktigt att välja rätt umgänge, om man nu kan göra detta. Det är inte alltid så lätt och inte alltid möjligt att välja. I vissa sammanhang är man infödd, i andra sammanhang har man kanske varit i många år. En del tvingas kvar på jobb, som de inte trivs på, för att det inte finns något annat.

Men privat har man ändå en del valmöjligheter.

Man mår bra av att vara snäll, sägs det. Detta tror jag på. Fast det finns människor som lockar fram ens värsta sidor och med vilka man faktiskt kan bli elak. Så  är det i varje fall med mig.
Eller också är det så att tillsammans blir två eller flera personer elaka. Man lockar fram det sämsta hos den/de andra. Konstellationen fungerar helt enkelt inte!

Jag har svårt att tro att någon av mina gamla elever skulle beskylla mig för att vara elak. I vart fall har jag aldrig hört något sådant, i så fall har det sagts på annat håll. "Sträng, men snäll" , brukade de säga, och så brukade de lägga till att så skulle en lärare vara.

Däremot finns det säkert andra som skulle kunna påstå att jag kan vara elak. Det är sådana som jag borde ha eller har lämnat.
Man ska nämligen inte stanna i sammanhang där ens sämsta sidor lockas fram. Då är det inte något som Gud vill.
Guds rike har en annan karaktär!

Jag vet när jag går eller är fel. Det känns, för jag känner mig splittrad och irriterad. När jag går rätt känns det som bomull i bröstet.
Ja, jag skulle vilja säga att jag upplever Kristus i mitt inre som bomull i bröstet, något mjukt, varmt och omfamnande. För på den rätta vägen i våra liv finns Gud/Kristus.



Inga kommentarer: