Har någon missat Stasiarkiven? Akterna över människor som var registrerade och övervakade? Åkte du någonsin i öststaterna då den tiden var? Märkte du kontrollen, gränsdragningarna och militärerna?
För mig är det bara gradskillnader mellan kommunismen och praktisk socialdemokrati med deras krav på anpassning i ledet, med deras totaldisciplin inför att man inte får säga och tycka det man vill, man ska rätta in sig efter majoritetens beslut. Alla ska vara lika hur olika de än är. Alla ska klara studier hur korkade och dåligt begåvade för inlärning de än är. Utslätade, lika, en ann´är så go´ som en ann´. Ingen, som inte är sosse, får sticka ut. Knappast ens i de egna leden får de göra detta.
Mina 7,5 års anställning i en sossekommun lärde mig hur sådana praktiskt fungerade. Nu har vi borgerlig majoritet. Mina 28 år i det, på den tiden, Stora partiet, lärde mig att man visst inte får tycka vad man vill.
I sossekommunen fanns det vissa personer som var skyddade från kritik hur de än bar sig åt. Det var sådana som hörde till majoritetspartiet, de som hade makten, de som skulle styra och bestämma över de andra. Det gällde att på alla sätt bevara denna, och då fick ingen kritik framföras.
Men de rasade, trots detta, från maktens boningar. Det är nämligen så att de allra, allra flesta genomskådar systemet så småningom. Folk är inte helt korkade!
3 kommentarer:
Att den, som företräder ett politiskt parti, ska följa partiets beslut vid utövande av sitt politiska uppdrag, är väl lika självklart som att en snabbköpskassörska ska ta betalt efter vad som står på prislappen, och inte sätta egna priser utan affärsägarens tillstånd?
Visst är det så, LFL - i en viss utsträckning. Men - den som engagerar sig i ett politiskt parti har samtidigt en rätt (och en skyldighet) att förändra den förda politiken till det bättre. Då måste det vara ganska högt i tak och det är det inte i alla partier, om ens i något.
Själv har jag varit medlem i både moderaterna och socialdemokraterna och kan intyg att där gäller det att rätta in sig i ledet. Det är väldigt trist för vad är det som säger att de som en gång lyckades få genomslag för sina idéer hade rätt?
Partiet kan inte besluta i varje enskilt litet ärende. Ibland måste förnuftet råda. Då gäller den lokala majoriteten, och du kan inte gå emot denna. Jag har sett flera horribla exempel med skolnedläggningar exempelvis, då de som har bott i den delen av kommunen helt enkelt uteblivet från omröstningarna i fullmäktige, eller varit tvungna att utebli, för att man skulle ta in en ersättare som följde nedläggningslinjen. Vem företräder man då? Kommuninvånarna eller partiets ledare i kommunen?
Vänta och se, LFL, jag vill gärna se dig rätta in dig i ledet!!!:)
Det ska bli en sann upplevelse!
Skicka en kommentar