måndag 21 maj 2012

Ett kungligt (!?) dop - ja, låt dem leka!

Ebba von Sydow, som jag gärna ser på Go´kväll på lördagarna, gör vad hon kan för att hålla uppe glansen av det dop som nu ska gå av stapeln i morgon.
Den, som det sägs, kungliga Estelle ska döpas av teol.kand:en, ärkebiskopen Anders Wejryd!

Men vad är kungligt egentligen?
Ja, inte ens urfadern Bernadotte var ju av kunglig börd, han var ju som alla vet en marskalk i Napoleons armé från Frankrike.

 Av kunglig börd är inte heller mormor, som ju var en vanlig medborgare, och så har vi ju fadern, som alla vet är en self-made man från Ockelbo. Ja, vad blir kvar av kunglig glans och ärkebiskopsglans egentligen? Det som massor av journalister och Ebba von Sydow så gärna vill se! Men låt dem leka, en dag kommer nog republikanerna att ta över!

Men visst är kärleksparet söta, så länge de nu får vara ett kronprinspar, för jag tror att många börjar tröttna på det ihåliga spelet och alla pengar de kostar! Även jag, som räknar mig som rojalist, börjar bli less på detta genuina trams. För vad är det annars? Skådespel under falska premisser!

4 kommentarer:

Klara sa...

Mja, jag håller nog inte med dig. Visst är det ett skådespel men ju äldre jag blir desto mer ser jag vårt behov av traditioner och där fyller kungafamiljen en roll. Visst kunde de välja vettiga namn till barnen men kastar vi traditionerna över bord är vi nog ute på en farlig väg. Nihilismen är inte att leka med.

nya tant lila sa...

Vilken kungafamilj? Min kritik var ju att det inte är någon kungafamilj egentligen.
Och ärkebiskopen har den lägsta teologiska examen som man kan ha som präst! Förr hade till och med biskoparna en doktorsexamen.

Och det är kanske också en tjusig tradition att kungabarnen uppvisar sina sambos i offentliga sammanhang utan att de ens är förlovade
Detta är inte traditioner! Detta är pinsamma avarter av det som borde vara det! De borde föregå med gott exempel!

Klara sa...

Ja, jo, jag håller med dig om att de borde föregå med gott exempel, absolut, men samtidigt har vi det kungahus vi har och det känns som om det vore ännu värre att "sparka" dem.

nya tant lila sa...

Jag tycker inte heller att man ska sparka dem, men jag tycker inte att man ska falla i trance inför dem!