torsdag 3 maj 2012

Var finns ett röd-grönt block?

Media forsätter att publicera opinionssiffror som handlar om ett röd-grönt block. Vem har skapat detta samarbete? Var det inte det som inte var lyckat?
Har vi sett några gemensamma förslag eller en gemensam politik eller ens hört talas om vilka partier som eventuellt ska samverka i valet? Jag har inte hört något! Har du? Men media vet tydligen något som allmänheten i övrigt inte vet. Konstigt värre!

På sossebloggarna spekuleras det ständigt om regeringssamarbete. Vore det inte bättre att man lade fram en politik som man kunde gå till val på?
Bidragssverige, som vi hade under sosseregeringarna, är  nog många rejält trötta på vare sig det gäller bidrag för studier eller i andra former.

3 kommentarer:

LFL sa...

"På sossebloggarna spekuleras det..." Ja, men det är enskilda medlemmar och t.o.m. icke-medlemmar, som vill att deras egna partier ska samarbeta med s efter nästa val, som spekulerar. Partiledningen för Socialdemokraterna deltar inte i dessa spekulationer. De för fram sossarnas egen politik.

Att det inte är något komplett valprogram beror dels på att det fortfarande är långt kvar till valet, varför mycket kan förändras innan dess, och dels på att man inte har haft någon ordinarie kongress sedan 2009, och att uppenbarligen en del av det som beslutades på den kongressen inte gillades av väljarna i valet 2010, varför de besluten kanske måste rivas upp. Nästa ordinarie kongress är 2013.

Det finns dessutom flera angelägna reformer, som måste genomföras för att alla ska kunna leva ett drägligt liv efter de borgerliga regeringsåren, men det är inte troligt att dessa ryms inom budgetramarna, med nuvarande arbetslöshet. Om arbetslösheten minskar, så att utgifterna för arbetslösheten minskar, är det nog inget problem.

Det kan dessvärre bli nödvändigt att antingen skjuta på en del av reformerna till efter valet 2018, eller att genomföra reformerna i mindre steg under en längre tid, vilket även det innebär att en del måste skjutas till efter 2018.

S har många bra förslag, som kan leda till ökad produktion inom såväl tillverkningsindustrin som tjänstesektorn.

Men det är dels svårt att veta vilka effekter de kommer att få på sysselsäggningen, då ökad produktivitet inte automatiskt leder till ökad sysselsättning, och dels kommer det att ta tid innan åtgärderna får någon effekt. Man måste så innan man kan skörda.

En nytillträdd regering kan i praktiken inte genomföra några stora reformer under sin första tid vid makten, om inte ekonomiskt utrymme härför har skapats av den avgående regeringen. Sossarna bör inte vara för ivriga med att ställa ut löften, innan man vet hur ekonomin utvecklas under de sista borgerliga regeringsåren.

Det är bättre att lova för lite än att lova för mycket, detta för att slippa den debatt om svikna löften i valrörelsen 2018. Vad debatten om sossebloggarna under det senaste dygnet har handlat om är att Vänsterpartiet redan är i full fart med tjusiga löften och stora reformer.

Några debattörer menar att detta i hög grad försvårar ett eventuellt samarbete mellan S och V, och att S bör söka samarbetspartier på annat håll (läs: allianspartierna), om inte S skulle få egen majoritet i riksdagen. Detta i ett läge, då alliansen har förlorat valet, och det under inga förhållanden kan bli en regering utan s-deltagande.

Men det återstår ju att se, hur det blir med den saken.

nya tant lila sa...

Skrivandet om vilka man ska samarbeta med, som medlemmar och icke-medlemmar ägnar sig åt, ter sig lite löjlig.
Det måste väl ändå handla om VAD man ska samarbeta om! Detta tror jag nog att respektiva väljare vill veta i första hand.

LFL sa...

VAD man ska samarbeta om? Styra Sverige förstås!

Problemet för de borgerliga partierna är att inget borgerligt parti, åtminstone inte sedan införandet av den allmänna rösträtten, ens har varit i närheten av 50 % väljarstöd. S har varit det några gånger.

Men man ska kanske omformulera och säga att detta är ett problem för s, som inte kan veta före valet om man kommer att få egen majoritet, eller måste få stöd av något annat parti för att kunna bilda regering.

Att lova samarbete med andra partier redan före valet vore för s detsamma som att betala för varan innan den är levererad. Ja, innan man ens vet om man behöver varan.