tisdag 22 maj 2012

Ohederligheten som brer ut sig

Sverige idag är inte det land som jag växte upp i. Definitivt inte. När jag var ung förfasade man sig över hur man blev lurad i Sydeuropa. Nu skulle man väl inte ens höja på ögonbrynen.
Det finns många tecken på hur ohederligheten brer ut sig.
Jag blir bedrövad när jag hör att ett flygbolag har gått i konkurs, och det inte är säkert att resenärerna får sina pengar för biljetterna, som inte har utnyttjats, tillbaka. Kanske fanns det bland dem människor som hade fått avstå och spara för att kunna köpa sin biljett.

Lika äckligt är det när man kan läsa att utlandsboenden (och svenskar) struntar i att betala tillbaka sina studiemedel. Vad tror man? Att man ska åka i gräddfil och slippa att betala på andra människors bekostnad?

Som pensionär finns det månader då det inte blir mycket över av pensionen när räkningarna är betalda.
Tänk om man då skulle strunta i att betala dessa! För att ha lite roligare!
Ett samhälle bygger på rättigheter och skyldigheter. Utan att den sista delen uppfylls fungerar inte samhället.
Det går inte att taxichaufförer lurar resenärerna med skyhöga priser eller att hårfrisören/frisörskan jobbar svart. Alla måste bidra. Annars är vi snart på ett gungfly och detta gungfly kan sjunka. Ett samhälle utan moral är stinkande. Börjar vi komma dithän?

3 kommentarer:

LFL sa...

Exemplet med flygresenärerna, som varken fick resa eller pengarna tillbaka, är helt enligt lagen. Det finns mycket värre exempel. Exempelvis bilköpare som köpt bilar för flera hundra tusen kronor, betalat men inte hunnit bli registrerade som bilägare. Staten stal bilarna för att betala bilfirmans skulder. Det kanske ger lite perspekitiv på vem som är hederlig och vem som är ohederlig.

nya tant lila sa...

Är det inte bilförsäljaren som är ohederlig???

LFL sa...

Vilket brott har bilfirman begått? Det är inget brott att inte lyckas sälja så många bilar, som man har kalkylerat med. Och det är ju dessutom genom att sälja fler bilar som konkursen kanske hade kunnat undvikas.

Det är dessutom inte bilfirman, utan tingsrätten som beslutar om konkurs. Och domstolarna involverar sig gladeligen i beslut, som enligt vanlig moral borde vara straffbara, men inte är det enligt lagen.

Om bilfirman, sedan konkursen är beslutad, skulle hjälpa bilköparna att få sina bilar, hade bilfirman begått ett brott, som kallas gäldenärsbrott.

Om det hela slutar med att bilköparen själv hamnar hos KFM, så riskerar han /hon dessutom att bli uthängd i tidningen som en brottsling. Media agerar ju också som en domstol.