tisdag 15 maj 2012

Att vara efterklok

En del av oss är svårbetingade i vissa avseenden, vi har svårt att lära av våra misstag. Till dem hör nog jag ibland. Jag kan till exempel stoppa i mig mat som jag ofta mår dåligt av i tron att den här gången ska det gå bättre. Det gör det sällan.
Samma sak är det med andra saker i livet. Man vet att vissa egenskaper orkar man inte med i sitt nära umgänge och ändå försöker man få det att fungera.
Om man vill ha så mycket kontroll som det nu är möjligt i livet, så går det inte att samordna detta med människor som lever efter devisen att det ordnar sig säkert.
Många överraskningar undviker man när man är en kontrollfreak.
Man står inte utan ett fungerande bankkort, för man har ett till. Man blir inte utan bensin om ett bensinkort inte funkar för man har kort på en station till. Om bilen stannar sitter man inte törstig i den för man har vattenflaskor med sig, och man behöver inte gå i höga klackar för det finns extra gympaskor med. På vintern finns det filtar och är det riktigt kallt slänger jag in en gammal päls för säkerhets skull i baksätet.
Givetvis är livet sådant att du inte kan gardera dig mot allt, ja, mycket kan du inte kontrollera. Men en del kan man...
Vill man ha ett lugnt liv ska man välja människor med samma livshållning... Kontrollbehov kan man nog inte fostra bort!

Inga kommentarer: