onsdag 2 maj 2012

Föraktar Jonas Sjöstedt förorter och arbetarklass?

Jag vet inte så mycket om Jonas Sjöstedts bakgrund, men jag är ytterst förvånad när jag har sett honom i Babel ikväll. I programmet fanns också Åsa Lindeborg och mannen som har skrivit om Zlatan.
Alla verkade överens om att förorten är ett elände vars invånare borde  få bättre chanser än att bo där. Är förorterna bara tänkta som transportsträckor för klassklättrare?
Har Jonas Sjöstedt någonsin varit i Gårdsten eller i Rosengård? Det tror jag inte. Föraktar han den arbetarklass som han inbillar sig bor där? Ska alla bli klassresenärer? Vad är det för inställning i ett Vänsterparti?
Anledningen till diskussionen om klassklyftorna var att en kvinna hade skrivit någon sensationsbok om en flicka som växte upp i Gårdsten. Är alla sådana som hon? Vad är det för konstiga fördomar som klassresenärer försöker sprida? Måste de på något sätt hitta någon som de betraktar som under sig själva?

Hur blir världen om arbetarklassen utrotas? Är detta målet? Består överhuvudtaget de här områdena i första hand av arbetarklass?
Hur många är överklassiga invandrare? Det undrar jag som själv har besökt och bott i sådana områden.

De här klassresenärerna är märkligt folk. (Om nu inte Sjöstedt är någon sorts förvänd överklass?) De briljerar med sin klassresa, de verkar förakta sin bakgrund, de verkar vilja att alla människor ska klättra till medelklassen, som de verkar tycka är "finare". Konstig människosyn! I vart fall av dem som vill kalla sig vänsterpartister!

Ibland är det skönt att ha vuxit upp i genuin medelklass. Man behöver inte syssla med den sortens nedvärderingar av sin bakgrundsmiljö som de här människorna gör.

Men är Vänsterpartiets politik att man ska skapa förakt för arbetarklassen? Att alla ska bli medelklass, om nu de här begreppen överhuvudtaget existerar i verkligheten?
En konstig samhällssyn!

1 kommentar:

vally sa...

Klassresa. Ett ord som tröttar mej.